Zares božanska panakota z bezgovimi cvetovi in sadjem

Odpri galerijo
A+ A-
Če obstaja sladica, ki lahko utelesi prav vsak letni čas in tisto, kar nam narava v danem trenutku ponuja, je to prav gotovo panakota.
Ker je smetana najboljši prevodnik okusov, smo vanjo potopili bezgove cvetove, ki panakoto ponesejo dobesedno v višave. Ponudili smo jo v steklenih kozarčkih in jo okrasili s svežim jagodičevjem ter vejico dišečega bezga.
To je recept za panakoto, za katerega upamo, da bo ostal v vaši beležnici in si prislužil narisan srček. Namesto bezga ji lahko dodate le vaniljo in takoj nadaljujete s postopkom. Odlikuje se po tem, da je rezultat zelo svilena in lahkotna strjenka, ki se kar topi v ustih, kar smo dosegli z nekoliko manjšo količino želatine, kot je predpisano na embalaži. Ravno to je največja napaka, zaradi katere si doma prepogosto naredimo trde in gumijaste izdelke.
Priporočamo tudi: Najboljši bezgov sirup z jagodami
Bezgova panakota
Za 6 kozarčkov.
- 640 g smetane
- 320 g mleka
- 200 g sladkorja
- 7 velikih bezgovih cvetov
- 8 g želatine v lističih
- jagodičevje in bezgove vejice za dekor
Priprava
1. Smetano in mleko zlijemo v posodo, dodamo sladkor in osmukamo bezgovo cvetje. (Tega ne smemo prati!) Pomešamo in postavimo na ogenj.
2. Ko smetana zavre, jo ugasnemo in ohladimo.
3. Želatino namočimo v hladno vodo.
4. Smetano ponovno postavimo na ogenj in segrejemo. Dodamo ožeto želatino in dobro pomešamo, da se raztopi.
5. Panakoto prelijemo v kozarčke in počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato jih prestavimo v hladilnik za tri ure.
6. Okrasimo s svežim jagodičevjem in vejicami bezga.
Namig: Panakota bo še bolj čudovita, če jo ohladimo v modelu za kolač. Pred postrežbo model potopimo v vročo vodo nekje do treh četrtin panakote. Robove zrahljamo s tankim nožičem. Na model naslonimo krožnik za postrežbo in vse skupaj hitro obrnemo, da se panakota prekucne na krožnik. Okrasimo s sadjem in jedilnim cvetjem.
Fotografija: Mateja Delakorda
Datum Objave: 15.6.2021 ob 19:06