Odprta Kuhinja

Zares božanska panakota z bezgovimi cvetovi in sadjem

Odpri galerijo
A+   A-
Če obstaja sladica, ki lahko utelesi prav vsak letni čas in tisto, kar nam narava v danem trenutku ponuja, je to prav gotovo panakota.



Ker je smetana najboljši prevodnik okusov, smo vanjo potopili bezgove cvetove, ki panakoto ponesejo dobesedno v višave. Ponudili smo jo v steklenih kozarčkih in jo okrasili s svežim jagodičevjem ter vejico dišečega bezga.

To je recept za panakoto, za katerega upamo, da bo ostal v vaši beležnici in si prislužil narisan srček. Namesto bezga ji lahko dodate le vaniljo in takoj nadaljujete s postopkom. Odlikuje se po tem, da je rezultat zelo svilena in lahkotna strjenka, ki se kar topi v ustih, kar smo dosegli z nekoliko manjšo količino želatine, kot je predpisano na embalaži. Ravno to je največja napaka, zaradi katere si doma prepogosto naredimo trde in gumijaste izdelke.

Priporočamo tudi: Najboljši bezgov sirup z jagodami


Bezgova panakota


Za 6 kozarčkov.

  • 640 g smetane

  • 320 g mleka

  • 200 g sladkorja

  • 7 velikih bezgovih cvetov

  • 8 g želatine v lističih

  • jagodičevje in bezgove vejice za dekor


Priprava


1. Smetano in mleko zlijemo v posodo, dodamo sladkor in osmukamo bezgovo cvetje. (Tega ne smemo prati!) Pomešamo in postavimo na ogenj.


2. Ko smetana zavre, jo ugasnemo in ohladimo.


3. Želatino namočimo v hladno vodo.


4. Smetano ponovno postavimo na ogenj in segrejemo. Dodamo ožeto želatino in dobro pomešamo, da se raztopi.


5. Panakoto prelijemo v kozarčke in počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato jih prestavimo v hladilnik za tri ure.


6. Okrasimo s svežim jagodičevjem in vejicami bezga.




Namig: Panakota bo še bolj čudovita, če jo ohladimo v modelu za kolač. Pred postrežbo model potopimo v vročo vodo nekje do treh četrtin panakote. Robove zrahljamo s tankim nožičem. Na model naslonimo krožnik za postrežbo in vse skupaj hitro obrnemo, da se panakota prekucne na krožnik. Okrasimo s sadjem in jedilnim cvetjem.


Fotografija: Mateja Delakorda
Datum Objave: 15.6.2021 ob 19:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: