3 odlični recepti za joto

Kuhate joto vedno na enako? Poskusite jo na brkinski način, kot jo pripravijo v gorskih kočah, pa po pozabljenem receptu, ki je bil včasih pogosto na mizi.

Recepte so pripravili nadobudni šolarji, vključeni v projekt Kuhnapato. Seznanili so nas z nekaj zanimivostmi, pa trije recepti so tu. Vsaj za enega smo prepričani, da ga ne poznate.

Brkinska jota

Kombinacija: mi mislimo, da zmagovita!

  • 350 g kislega zelja
  • 200 g kisle repe
  • 4 večji krompirji
  • 5–7 žlic kuhanega rjavega fižola
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici moke
  • žlica masti
  • par domačih klobas za kuhanje
  • sol, poper, lovor

Priprava

1. Zelje in repo splaknemo pod tekočo vodo, naložimo v lonec in zalijemo s hladno vodo, posolimo, dodamo lovorov list.

2. Kuhamo približno 25 minut in 10 minut pred koncem dodamo celo klobaso.

3. Krompir medtem olupimo in narežemo na kocke. Skuhamo ga posebej, v slanem kropu, nato ga odcedimo (vodo prihranimo), rahlo pretlačimo in dodamo k zelju.

4. Hkrati dodamo kuhan fižol in vse skupaj počasi kuhamo še 15 minut, da se okusi povežejo.

5. V ponvi na masti popražimo nasekljan česen in dodamo moko. Ko porumeni, prežganje zlijemo v joto in premešamo.

6. Pokuhamo še 5 minut oziroma pustimo stati na vroči plošči. Klobaso narežemo na kolobarje in jo vrnemo v joto.



Jota iz gorenjskih gorskih koč

Imena za to jed še nismo našli, opisali pa bi jo lahko kot nekaj med joto in segedinom. Vsekakor stalnica v domala vseh gorskih kočah.

  • 400 g kislega zelja
  • 4 krompirji
  • 4 žlice kuhanega rjavega fižola
  • kranjska klobasa
  • košček svinjine – po želji
  • večja čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • pol žličke rdeče paprike v prahu
  • majaron, sol, poper, kumina v prahu, lovor
  • svinjska mast

Priprava

1. Zelje splaknemo pod tekočo vodo in stresemo v večji lonec. Zalijemo z vodo, solimo in kuhamo približno 15 minut.

2. V drugem, večjem loncu na masti popražimo nasekljano čebulo in na koščke narezano svinjsko meso, če smo se odločili zanj.

3. Zelje po 15 minutah delno odcedimo in ostalo vlijemo k čebuli.

4. Dodamo paradižnikovo mezgo, nasekljan česen in druge začimbe ter zalijemo z vodo ali fižolovko. Kuhamo še 25 minut, nato dodamo klobaso.

5. Po 10 minutah klobaso vzamemo ven, narežemo in vrnemo v juho ter postrežemo.


Enolončnica iz rdečega kislega zelja

Presenečeni? Martinova ideja?

  • 400 g rdečega kislega zelja
  • 1 čebula
  • 200 g kuhanega fižola
  • 150 g kuhanega kostanja
  • večji korenček – barvo izberemo poljubno
  • 2 stroka česna
  • žlička gorčičnih semen
  • 2 lovorova lista, sol in poper v zrnju

Priprava

1. Zelje oplaknemo pod tekočo vodo. Kuhamo ga v vodi približno 10 minut, nato vsaj polovico vode odlijemo in dolijemo svežo, dodamo lovor, čebulo, prerezano na polovico, poper in sol. Kuhamo še približno 15 minut.

2. Kostanj olupimo in ga rahlo zdrobljenega dodamo v lonec. Odstranimo lovor in kose čebule. Malce pretlačimo, da se juha zgosti.

3. Nato primešamo fižol z nekaj fižolovke, ki še dodatno razbremeni okus, gorčična semena, na koščke narezan korenček in nasekljan česen.

4. Kuhamo še 15 minut in jed pred serviranjem pustimo stati nekaj časa, da se okusi povežejo.

Opomba: To enolončnico najdemo redko, a so jo včasih kuhali v več slovenskih regijah, še ena od pozabljenih jedi torej.
Preberite tudi: Beneški ragu z valvicami

Naslovna fotografija: arfo/Getty Images

Ostale fotografije in recepti: Kuhnapato

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed