3 sirovi prigrizki z malo dela in veliko okusa

Ideje, ki jih lahko hitro unovčimo.

Ko smo staknili glave, kateri trije prigrizki in brihtne kuharske domislice kraljujejo naših zaresnih domačih seznamih najbolj priljubljenih, smo prišli do jasnega zmagovalca: najbolj učinkovite in zanimive ideje za prigrizke delamo z različnimi siri.

Palčke z maslom, skuto in sirom

Totalno brez kompliciranja. Ena od tistih reči, ki jih je, zlasti ko so še tople, nemogoče nehati jesti. Če hujšate, poglejte stran.

  • 200 g moke
  • 200 g masla
  • 200 g pasirane skute
  • jajce
  • 100 g sira (kar je pri roki)
  • malce soli, po želji sezamova semena

1. Maslo zmehčamo, da je z njim mogoče delati, ni pa tekoče (lahko ga malo segrejemo ali samo dovolj prej vzamemo iz hladilnika).

2. Moko presejemo na delovno površino, dodamo pasirano skuto in maslo in najprej pomešamo, nato pa začnemo mesiti in vztrajamo tako dolgo, da dobimo homogeno in gladko testo, ki naj nato vsaj pol ure počiva, da se začnejo sestavine povezovati.

3. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, pripravimo pekač, obložen s peki papirjem.

Testo razvaljamo 3 mm debelo, premažemo s stepenim jajcem – lahko mu dodamo nekaj kapelj smetane – in povrhu naribamo sir, ki ga imamo pri roki: ni preveč pomembno, kateri je, vsi se bodo stopili. Dodamo sezam, če ga imamo pri roki.

4. Testo nato s koleščkom narežemo na 3 cm široke trakove, te pa, prečno, na približno 15 cm dolge kose.

5. Palčke z nožem prestavimo na pekač s peki papirjem, med njimi naj bo vsaj pol centimetra razmika, in potisnemo v razgreto pečico na srednje vodilo. Nekje od desete minute peke pazimo, da bomo ujeli primeren trenutek, da se preveč ne zapečejo, to bo predvidoma okoli 15. minute.

6. Palčke vzamemo iz pečice, malo počakamo, potem pa jih stresemo na krožnik. Če smo uporabili sir blagega okusa, jih še malo posolimo.

Hlebček »potegni in pojej« s sirom

Še prav veliko ročnih spretnosti ne potrebujete. Vemo, da je ideja že stara – ni pa zastarana.

  • manjši hlebček kruha, 400 do 500 g, najbolje iz kislega testa
  • 120 g zmehčanega masla
  • malo soli
  • 2 stroka česna
  • za dobro pest nasekljane mlade čebulice, tudi večina zelenega dela
  • za 2 žlički nasekljanega peteršilja
  • 100 g sira v lističih, 200 g mocarele

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj, pripravimo pekač, po želji ga obložimo s peki papirjem.

2. Česen in čebulico ter peteršilj drobno nasekljamo, mocarelo naribamo na ribežen z večjimi luknjami, maslo nekaj minut segrevamo, da se razpusti, nato dodamo nasekljan česen in čebulico ter peteršilj, glede na to, kakšen imamo sir, lahko tudi solimo in popramo, če pa je sir bolj aromatičen, npr. čedar, ni potrebno.

3. Narežemo kruh, in sicer križno, vendar ne do konca: pri spodnji skorji naj se drži skupaj, posamezni delčki pa naj bodo veliki približno 3 x 3 cm.

4. Kruh nato po zarezah razmikamo in polnimo z masleno mešanico.

5. Sir v lističih narežemo na ožje trakove in jih tudi nabašemo v reže, na koncu pa dodamo še naribano mocarelo.

6. Medtem se je pečica segrela: kruh na pekaču najprej pečemo 15 minut pokrit s folijo, nato še toliko časa odkritega, dokler se sir tako ne raztopi, da se delajo mehurčki.

7. Malo ohladimo in brez večjih ceremonij postavimo na mizo.

Kruh, nadevan s sirom (Foto: Credit: Olga Miltsova/Getty Images)

Ocvrte kroglice mocarele

Oblika teh pripravnih kroglic kar kliče po tem receptu. Če imate mocarelo v kosu, mirno narežite palčke ali kocke.

  • 20 kroglic mocarele
  • panada: moka, 3 velika jajca, drobtine
  • začimbe po želji: dimljena paprika, čili …
  • olje za cvrtje

1. Kroglice mocarele vzamemo iz embalaže in jih temeljito osušimo s papirnato brisačo.

2. Pripravimo dve skodelici: v prvi stepemo skupaj moko in jajca, da dobimo gostljato zmes, v drugo nasujemo drobtine.

3. Kroglice pomakamo najprej v moko z jajcem, nato temeljito povaljamo v drobtinah. Pazimo, da ne ostanejo »goli« deli, če je treba, ponovimo.

4. Panirane kroglice prestavimo v zamrzovalnik za najmanj uro, najbolje dve.

5. Deset minut preden bi jih radi jedli, jih prestavimo na pult, kjer naj počakajo, da segrejemo olje: tega naj bo vsaj za dva prsta visoko v posodi, v kateri bo prostora za 10 kroglic.

6. Ko je olje segreto na 170–180 stopinj, malo več kot za krofe, vanj damo polovico kroglic in jih pečemo, ob nežnem obračanju, tako dolgo, da so lepo zlato rjave, ne pa toliko, da bi začel sir iztekati. Poberemo iz olja in odcedimo na prtičku, ampak hitro ponudimo, dokler je mocarela tekoča.

7. Kot priloga se največkrat ponudi začinjena paradižnikova omaka.

Namig: Če sir med cvrtjem izteka, je verjetno razlog v teksturi mocarele. Zato bi mi kupili čim bolj kakovostno. Okus pa kroglicam spreminjamo z začimbami, ki jih prisujemo drobtinam.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: okusno, preprosto, raznovrstno

Naslovna fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed