Odprta Kuhinja

5 idej za jedi s pečenico

Foto: Iamthatiam/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Pečenice najpogosteje pripravljamo pečene, zraven pa postrežemo kislo zelje ali repo ter krompir v kosih, ki ga obilno zabelimo z ocvirki. Zamislimo pa si lahko številne jedi, v katerih ima ta klobasa glavno vlogo, od enolončnic do polivke za testenine in celo burito.


Burito


Za 4 osebe.

  • 400 g pečenic

  • manjša čebula

  • pol zelene paprike

  • 100 g (vloženih) gob

  • 6 jajc

  • 8 tortilj (20 cm premera)

  • 200 g sira čedar


Pečenicam odstranimo ovitek, v ponvi segrejemo malo olja in prepražimo meso, razdrobimo ga s kuhalnico; dodamo drobno sesekljano čebulo in na koščke narezano papriko ter prepražimo. Dodamo gobe in pražimo, da se zelenjava zmehča. Medtem v drugi ponvi raztopimo maslo, dodamo razžvrkljana jajca in jih ocvremo. Tortilje segrejemo v ponvi brez maščobe, mesno zelenjavno mešanico razdelimo med tortilje, dodamo jajca in nariban sir ter tortilje zvijemo: en rob zapognemo čez nadev, potem pa s strani zvijemo. Postrežemo takoj.

Foto: Iamthatiam/Getty Images
Foto: Iamthatiam/Getty Images

Rolice


Za 4 osebe.

  • 375 g listnatega testa

  • 2 žlici paradižnikove omake

  • 6 pečenic

  • jajce

  • žlička gorčice

  • žlička timijana

  • makova semena (po želji)


Testo na rahlo pomokani površini razvaljamo na približno 35 x 30 cm, robove obrežemo, da so ravni. Testo razrežemo na pol po dolžini in namažemo z omako, robove pustimo prazne. Meso stisnemo iz ovoja v skledo, dodamo gorčico, sesekljan timijan in žlico mrzle vode ter premešamo. Razdelimo na pol, oblikujemo dva svaljka in položimo na sredino testa. Jajce razžvrkljamo in z njim premažemo nenamazan rob, testo preložimo čez meso, da se robovi stikajo, skupaj jih stisnemo z vilicami. Zvitke narežemo na 5 cm velike kose in polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Za 20 minut postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 stopinj, zvitke premažemo s preostankom jajca, potresemo z makovimi semeni in pečemo 25–30 minut, da se zlato obarvajo.

Ragu


Za 4 osebe.

  • manjša čebula

  • 2 stroka česna

  • ščep čilijevih semen (po želji)

  • 2 vejici rožmarina

  • 800 g paradižnika iz pločevinke

  • žlica rjavega sladkorja

  • 6 pečenic

  • 150 ml mleka

  • lupinica pol limone

  • peteršilj


V večji ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja in prepražimo na drobno sesekljano čebulo, dodamo sesekljan česen in čili. Rožmarin osmukamo, lističe drobno sesekljamo in dodamo v ponev. Dodamo sladkor, premešamo, in paradižnike, ki jih razkosamo kar s kuhalnico, solimo in popramo, znižamo temperaturo in kuhamo 20 minut. V drugi ponvi segrejemo žlico olja, pečenicam odstranimo ovoj ter prepražimo meso, da se hrustljavo zapeče. Prestavimo v paradižnikovo omako, prilijemo mleko in dodamo limonino lupino ter kuhamo pet minut. Testenine, denimo bucatine, skuhamo po navodilih na embalaži, odcedimo, naložimo na krožnik, obložimo z omako in potresemo z naribanim parmezanom ter sesekljanim peteršiljem.

Ragu s pečenico (Foto: EzumeImages/Getty Images)
Ragu s pečenico (Foto: EzumeImages/Getty Images)

Enolončnica


Za 6 oseb.

  • 6 pečenic (ali več po okusu)

  • 200 g mesnate slanine

  • 2 čebuli

  • 2 stebli zelene

  • 2 stroka česna

  • žlica prekajene mlete paprike

  • timijan

  • 200 ml belega vina

  • 400 g paradižnikov iz pločevinke

  • 200 ml jušne osnove

  • 800 g belega fižola (cannellini)

  • žlica rjavega sladkorja

  • žlica rdečega vinskega kisa


V večji ognjevarni posodi segrejemo malo olja ter po obeh straneh popečemo pečenice. Prestavimo na krožnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V posodo stresemo na koščke narezano slanino, drobno sesekljano čebulo in na koščke narezano zeleno ter pri nizki temperaturi pražimo nekaj minut, dodamo strt česen, papriko in žličko timijana, premešamo in prilijemo vino, kuhamo, da tekočina za pol povre, 5–10 minut. Dodamo paradižnik, jušno osnovo, odcejen fižol, sladkor in kis, solimo in popramo, premešamo in zavremo. Dodamo pečenice, jih potisnemo v fižol, posodo pokrijemo s pokrovko in damo v pečico za uro in pol do dve. Vmes preverimo, da ni tekočina povrela, da se jed ne bi zažgala, v tem primeru zalijemo z malo jušne osnove. Ko je jed gosta, a sočna, jo odkrito pečemo še kake pol ure, da se naredi skorjica.

Pečenice v testu


Za 4 osebe

  • 12 mini pečenic

  • žlica olja

  • 140 g moke

  • 2 jajci

  • 170 ml mleka


Pečico segrejemo na 220 stopinj. Pekač, velik 20 x 30 cm, naoljimo in vanj razporedimo pečenice, pečemo 15 minut, da se rjavo zapečejo. Medtem naredimo testo: moko stresemo v skledo, dodamo pol žličke soli in premešamo, na sredini naredimo jamico, vanjo ubijemo jajci. Zmešamo z električnim mešalnikom in počasi prilivamo mleko, zmes ne sme imeti grudic. Pustimo, da se pečenice zapečejo. Prelijemo jih s testom in pečemo 25–30 minut, da se zlato zapeče. Lahko posujemo tudi z naribanim sirom. Postrežemo z najljubšo zelenjavo, denimo dušenim korenjem ali špinačo na česnu.

(Foto: bhofack2/Getty Images)
(Foto: bhofack2/Getty Images)

Priporočamo še: Angleški mafini: hitri kvašeni kruhki, pečeni v ponvi

Naslovna fotografija: bhofack2/Getty Images
Datum Objave: 4.3.2022 ob 07:03

Več iz te teme:

enolončnicapečenicaraguroliceburito

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja