Ajdovi štruklji, kot jih pripravijo koroške gospodinje

Edav povitnjek pravijo tej jedi, pripravile pa so ga urne gospodinje iz Libelič, ki jih morate spoznati.

O Libeliških gospodinjah pišemo tukaj, mi pa se lotimo zanimivega zvijanja koroških ajdovih štrukljev. Stara jed, sila preprosta in okusna, se od drugih nudelnov razlikuje po načinu, kako testo namažejo z nadevom, nato pa z noževo konico na sredini zarežejo križ. Testo rahlo potegnejo narazen in zvijajo od sredine navzven. Priporočamo, da vključite ta pristop v kuharijo in med družinskim oblikovanjem neprekinjenega kroga (kot na fotografiji spodaj) krepite družinske vezi. Še namig: zakaj ne bi tako poskusili oblikovati tudi jabolčnega zavitka. Sicer pa povitnjek spada med močnate jedi, ki so bile na mizah Libeličanov najpogostejše in za katere je značilna zabela iz ocvirkov; grumpe jim tukaj pravijo, gospodinja Jožica pa mi namigne, da si jih danes doma radi pripravijo tudi z drobtinicami in sladkorjem.

Sestavine

Testo
– 500 g pšenične moke
– jajce
– žlica masti
– ščepec soli
– voda

Nadev
– 100 g ajdove moke
– 2,5 dl smetane
– žlica sladkorja

Priprava

1. Ajdovo moko popražimo na suhi ponvi, da ne bo tako ostra.

2. Iz sestavin zgnetemo mehko testo in pustimo, da vzhaja.

3. Nadev pripravimo tako, da preprosto zmešamo vse sestavine.

4. Pristavimo vodo in jo solimo.

5. Testo razvaljamo v mlinec, to je krog, in ga namažemo z nadevom. V sredino zarežemo obliko križa, da dobimo štiri krake, ki jih začnemo zvijati navzven, vsakega v svojo smer (tako kot na fotografiji spodaj). Zvijamo do konca, da dobimo okrogel neprekinjen zvitek. Razrežemo ga na 15 cm dolge kose, dobro stisnemo konce in kuhamo v slanem kropu 15 minut.

6. Kuhane poberemo iz vode, narežemo na centimetrske rezine in zabelimo z ocvirki.

Preberite še: Pomarančni kolač

Recept: Libeliška kuharica
Fotografija: Tomo Jeseničnik za Koroški pokrajinski muzej

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed