Bezgova panakota z jagodami

Preprosta in okusna sladica, ki bo goste pustila brez besed!

Sestavine za štiri

– 500 ml sladke smetane, 100 ml mleka, 60 g sladkorja
– 7–9 žlic bezgovega sirupa, 6 listov želatine

Dekoracija
– lonček svežih jagod, žlica bezgovega sirupa, žlička sladkorja
– 2 bezgova cvetova, nekaj listkov mete

Hitri bezgov sirup
– liter vode, 400 g sladkorja, 200 g rjavega sladkorja
– 20 g citronske kisline, nekaj vejic melise ali mete
– rezine 1 limone, 15 bezgovih cvetov

Priprava

1. Želatino namočimo v hladni vodi.

2. Smetano, mleko, sladkor in bezgov sirup vlijemo v lonček, počasi zavremo in med mešanjem na šibkem ognju kuhamo približno 15 minut, da se smetana zgosti, nato odstavimo.

3. Želatino ožamemo in dodamo v še vročo smetano ter temeljito premešamo.

4. Smetano vlijemo v 4 kozarčke in pustimo, da se ohladi, nato prestavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali še bolje čez noč.

Dekoracija: jagode operemo, osušimo, odstranimo peclje in razrežemo ter prelijemo z žlico bezgovega sirupa in dodamo žličko sladkorja, premešamo in pustimo macerirati približno pol ure. Nato jagode dodamo na vrh panakote, čez pa posujemo še bezgove cvetke in dodamo nekaj listkov mete.

Namig: Bezgov sirup lahko pripravimo sami 2 dni prej: vodo in sladkor zavremo ter dobro premešamo, da se sladkor stopi. Pustimo, da se ohladi, dodamo citronsko kislino, meto, rezine ene limone in bezgove cvetove. Uporabimo samo cvetke. Dobro premešamo, posodo pokrijemo s krpo in pustimo, da se namaka en dan. Sirup precedimo in prelijemo v steklenico. Shranimo v hladilnik in porabimo v nekaj dneh.

Priporočamo še: Jogurtova torta z jagodami

Recept in fotografija: Vibrantplate

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed