Božanska bučna omaka za testenine, ki je hitro pripravljena

Fotografija: bhofack2/Getty Images

Imate doma bučo, pa niste prepričani, kaj bi z njo pravzaprav počeli? Bučna juha ni edini recept, ki vas bo navdušil!

Naj uganemo. V navalu jesenske evforije ste na trgu kupili bučo, ki vas že teden dni postrani gleda s kuhinjskega pulta, vi pa niste čisto prepričani, kako bi jo pripravili. Da skoraj ni preprostejšega recepta od bučne juhe, ste slišali že ničkolikokrat, a želite si pojesti nekaj bolj konkretnega, bolj nasitnega. Brez skrbi, popolnoma vas razumemo. Berite dalje.

Naš današnji bučni as v rokavu je namreč oranžna omaka za testenine, ki je – uganili ste – precej enostavno pripravljena. Vmešate jo lahko v testenine poljubnih oblik, dobro pa se ujame celo z rižem. Je božanskega okusa in zdrave narave, za dodaten vir beljakovin pa jo lahko popestrite z dodatki, kot je na primer popečeno piščančje meso.

Še preden se lotimo recepta, pa naj vas spomnimo, da preletite naše napotke o rezanju buč. Klestenje oranžnih velikank je namreč lahko prava zagonetka, zato velja biti pri vihtenju noža nad njimi precej previden.

Bučna omaka in testenine

  • 1 buča maslenka (približno 600 do 700 g)
  • 1 bela prepolovljena čebula
  • 5 olupljenih strokov česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke mletega črnega popra
  • 1 žlička posušenega timijana
  • 1 žlička posušenega žajblja
  • 150 ml zelenjavne jušne osnove
  • 100 ml sladke smetane
  • 80 g naribanega sira grojer ali parmezana
  • 100 g listov mlade špinače
  • 300 g testenin po izbiri
  • Po želji: svež peteršilj, nariban sir, pinjole

Priprava

1. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Bučo, čebulo in česen položimo na pekač. Zelenjavo pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s soljo, poprom, žajbljem in timijanom. Pečemo 35 do 40 minut ali dokler se vse na pladnju ne zmehča.

2. Ko so maslena buča, čebula in česen pečeni, jih pretresemo v multipraktik in zmiksamo v gladko oranžno zmes.

3. Na srednjem ognju segrejemo ponev in vanjo vlijemo zmiksano maslenko. Dodamo zelenjavno osnovo in smetano ter premešamo. Vse skupaj kuhljamo 8 do 10 minut, dokler se tekstura ne zgosti.

5. Testenine skuhamo po navodilih in prihranimo nekaj žlic vode, v kateri so se kuhale.

6. V omako dodamo riban sir in mlado špinačo. Mešamo, dokler špinača ne oveni in se sir stopi. Po potrebi dodamo še vodo od testenin.

7. V omako vmešamo kuhane testenine. Okrasimo s svežim peteršiljem, dodatnim sirom in pinjolami ter takoj postrežemo.

Preberite še: Katera jabolka so najboljša za štrudelj

Fotografija: bhofack2/Getty Images

Deloindom.si: Tako iz oblačil odstranite madeže, ki so jih pustile buče
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana