Odprta Kuhinja

Božanska bučna omaka za testenine, ki je hitro pripravljena

Fotografija: bhofack2/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Imate doma bučo, pa niste prepričani, kaj bi z njo pravzaprav počeli? Bučna juha ni edini recept, ki vas bo navdušil!


Naj uganemo. V navalu jesenske evforije ste na trgu kupili bučo, ki vas že teden dni postrani gleda s kuhinjskega pulta, vi pa niste čisto prepričani, kako bi jo pripravili. Da skoraj ni preprostejšega recepta od bučne juhe, ste slišali že ničkolikokrat, a želite si pojesti nekaj bolj konkretnega, bolj nasitnega. Brez skrbi, popolnoma vas razumemo. Berite dalje.

Naš današnji bučni as v rokavu je namreč oranžna omaka za testenine, ki je – uganili ste – precej enostavno pripravljena. Vmešate jo lahko v testenine poljubnih oblik, dobro pa se ujame celo z rižem. Je božanskega okusa in zdrave narave, za dodaten vir beljakovin pa jo lahko popestrite z dodatki, kot je na primer popečeno piščančje meso.

Še preden se lotimo recepta, pa naj vas spomnimo, da preletite naše napotke o rezanju buč. Klestenje oranžnih velikank je namreč lahko prava zagonetka, zato velja biti pri vihtenju noža nad njimi precej previden.



Bučna omaka in testenine



  • 1 buča maslenka (približno 600 do 700 g)

  • 1 bela prepolovljena čebula

  • 5 olupljenih strokov česna

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 1 žlička soli

  • 1/2 žličke mletega črnega popra

  • 1 žlička posušenega timijana

  • 1 žlička posušenega žajblja

  • 150 ml zelenjavne jušne osnove

  • 100 ml sladke smetane

  • 80 g naribanega sira grojer ali parmezana

  • 100 g listov mlade špinače

  • 300 g testenin po izbiri

  • Po želji: svež peteršilj, nariban sir, pinjole


Priprava


1. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Bučo, čebulo in česen položimo na pekač. Zelenjavo pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s soljo, poprom, žajbljem in timijanom. Pečemo 35 do 40 minut ali dokler se vse na pladnju ne zmehča.

2. Ko so maslena buča, čebula in česen pečeni, jih pretresemo v multipraktik in zmiksamo v gladko oranžno zmes.

3. Na srednjem ognju segrejemo ponev in vanjo vlijemo zmiksano maslenko. Dodamo zelenjavno osnovo in smetano ter premešamo. Vse skupaj kuhljamo 8 do 10 minut, dokler se tekstura ne zgosti.

5. Testenine skuhamo po navodilih in prihranimo nekaj žlic vode, v kateri so se kuhale.

6. V omako dodamo riban sir in mlado špinačo. Mešamo, dokler špinača ne oveni in se sir stopi. Po potrebi dodamo še vodo od testenin.

7. V omako vmešamo kuhane testenine. Okrasimo s svežim peteršiljem, dodatnim sirom in pinjolami ter takoj postrežemo.
Preberite še: Katera jabolka so najboljša za štrudelj

Fotografija: bhofack2/Getty Images
Deloindom.si: Tako iz oblačil odstranite madeže, ki so jih pustile buče
Datum Objave: 6.11.2023 ob 07:11

Več iz te teme:

testeninebrezmesne jedibučebučna omaka

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.