Božanska čokoladno-kostanjeva torta brez glutena

Poklon jeseni v obliki torte.

Sestavine za pekač premera 18 cm

Biskvit
– jajce, 15 g temnega kakava
– 30 g sladkorja, 15 g škroba
– žlica čokoladnih kapljic

Preliv
– 3 žlice ruma, 60 g sladkorja

Krema
– 300 g kostanjevega pireja
– 4 rumenjaki, 90 g sladkorja
– 375 g sladke smetane
– 120 g jedilne čokolade, 0,3 dl ruma
– 3 listi (ali 1,5 žličke) želatine

Dekoracija: kakav v prahu, cappuccino poljubčki, malo kuhanega kostanja

Priprava

1. Jajce stepamo s 30 g sladkorja, dokler se ne speni in naraste. Nato dodamo kakav in škrob. Zmes dobro premešamo in jo vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po njej razporedimo čokoladne kapljice. Biskvit pečemo pri 180 stopinjah, približno 10 minut. Ohladimo.

2. V kozico damo 3 žlice vode in 60 g sladkorja. Počasi segrevamo in mešamo, da se sladkor stopi, povišamo temperaturo in kuhamo še kakšno minutko, da se malo zgosti. Odstavimo. Vmešamo rum in topel rumov preliv polijemo po ohlajenem biskvitu.

3. V kozico nato pristavimo 30 ml vode in 90 g sladkorja. Mešamo in kuhamo tako dolgo, da se sladkor stopi, nato pa še toliko, da se zgosti, če kapljico sirupa kanemo v vodo.

4. Rumenjake stepemo v kremo, ki mora nekoliko narasti. Nato počasi med stalnim stepanjem na najvišji stopnji prilivamo vroči sirup. Vse skupaj stepamo še približno 6 minut oziroma tako dolgo, da se krema ohladi in naraste.

5. Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo. Kostanjev pire damo v mešalnik in med stalnim mešanjem prilivamo stopljeno čokolado.

6. Liste želatine namočimo v mrzli vodi, da nabreknejo. V kozici segrejemo rum, nato k rumu dodamo nabreknjeno želatino in jo stopimo.

7. Smetano stepemo. Rumenjakom z mešalnikom vmešamo želatino z rumom, nato pa čokoladni kostanjev pire. Na koncu z lopatko v kremo narahlo vmešamo še stepeno sladko smetano.

8. Okrog biskvita namestimo obod pekača in kremo nanesemo na biskvit. Postavimo v hladilnik za 4 ure ali najbolje čez noč.

8. Tortico okrasimo s cappuccino poljubčki, kakavom v prahu in nekaj kuhanega kostanja.

Opomba avtorice recepta: »Tortica, ki sem jo našla zapisano v maminem zvezku z recepti. Spremenila sem le biskvit, ga naredila rahlejšega in brez moke.«

Recept: Urška Fartelj
Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana