Odprta Kuhinja

Božansko: Grmada z bučo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Ta grmada je zelo drugačna od tiste, ki ste je vajeni, in pisana na kožo jesenskim kuharskim eksperimentom.


Bogata in kremasta sladica, za večdimenzionalnost okusov pa poskrbijo pomaranča, brusnice in začimbe.
Čas priprave: 1 ura 30 minut, čas peke: približno 50 minut, ohlajevanje in hlajenje v hladilniku: približno 3 ure, srednje težka priprava.

Sestavine


Za 4 do 6 oseb.

Biskvitno testo

  • 3 jajca, 75 g sladkorja, 50 g masla, 75 g moke, ščepec soli

  • stopljeno maslo in moka za pekač


Nadev

  • 75 g suhih brusnic, 4–5 žlic pomarančnega soka

  • 400 g mesa buče, na primer hokaido

  • 2–3 velike žlice medu, ščepec cimeta

  • maslo za pekač


Krema

  • 3 dl smetane, 200 g sira mascarpone

  • 2 veliki žlici sladkorja, velika žlica vaniljevega sladkorja


Priprava


1. Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija.

2. Za biskvit ločeno stepite beljake in rumenjake. Rumenjake dobro premešajte s sladkorjem. Razpustite maslo. Zmešajte beljake s soljo in jih stepajte, dokler ne dobite trdnega snega. Stresite moko na mešanico rumenjakov in sladkorja, nato vmešajte še maslo in tretjino stepenih beljakov ter dobro premešajte. Nato počasi in previdno umešajte še preostale stepene beljake.

3. Dno štirioglatega pekača premažite z maslom in potresite z moko, vanj stresite testo in pecite v vroči pečici od 20 do 25 minut, da postane zlato rjavo, nato ga preložite iz pekača in počakajte, da se popolnoma ohladi. (Biskvit je priporočljivo speči že dan pred pripravo zloženke.)

4. Brusnice pokapljajte s sokom.

5. Za pripravo buče segrejte pečico na 200 stopinj. Pekač premažite z maslom. Meso buče narežite na tanke rezine (debele 1–2 centimetra) in jih premešajte v medu in cimetu. Postavite jih v pekač in pecite od 20 do 25 minut, da se dobro zmehčajo. Nato jih vzemite iz pekača in počakajte, da se ohladijo.

6. Za kremo dobro zmešajte smetano s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Približno polovico mešanice vzemite iz posode in ohladite.

7. Brusnice stresite na cedilo in počakajte, da se tekočina nabere v posodi pod cedilom. Pomarančni sok zmešajte s sirom mascarpone. Približno dve tretjini kosov mesa buče dobro pretlačite in jih vmešajte v kremo iz sira mascarpone. Vmešajte polovico mešanice smetane.

8. Z biskvitnim testom, narezanim na kocke, naredite sloj zloženke skupaj z nekaj kosi mesa buče (lahko so narezani na manjše kose) in položite sloj v velik kozarec. Nato dodajte 2–3 velike žlice kreme iz sira mascarpone in jo potresite z brusnicami. Tako naložite v kozarec vse sestavine drugo na drugo. Prihranite žlico ali dve brusnic.

9. Zloženko vsaj za dve uri postavite v hladilnik. Nato nanjo stresite preostalo mešanico s smetano, potresite s preostalimi brusnicami in postrezite.
Priporočamo še: Iz enega pekača: TOP 5 receptov za zloženke

Naslovna fotografija: Stockfood
Datum Objave: 30.10.2019 ob 17:10

Več iz te teme:

bučekremazloženkanadevGrmadabiskvitno testo

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja