Odprta Kuhinja

Božična pečenka: TOP 5 slavnostnih receptov

Božična pečenka: TOP 5 slavnostnih receptov (Foto: Olga Mazyarkina/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Osrednji del najpomembnejše večerje v letu predstavlja pečenka. Da bo odločitev za izbiro recepta lažja, izpostavljamo nekaj naših najboljših in preverjenih idej.

Pečenka Wellington je angleška klasika s francoskimi koreninami. Pripravljena je iz najplemenitejšega kosa govejega mesa in izdatnega nadeva ter ovita v hrustljavo listnato testo. Bolj praznično skoraj ne gre.

image_alt
Klasike z Yasko: pečenka Wellington

Losos, ovit v testo, je stalnica decembrskih pojedin. Običajno hrustljavi del predstavlja listnato testo, kot nadev pa se najpogosteje pridruži špinača ali blitva. Mi smo si vse skupaj zamislili nekoliko drugače in v obliki prepletenke: izbrali smo zavojček testa za pico, ki ga vsekakor lahko zamesite tudi sami, ribo pa smo položili na bogat grahov pire, povzdignjen z limonovo lupinico in muškatnim oreščkom. Čudovita kombinacija okusov in barv je paša za oči in brbončice.

image_alt
VIDEO: Losos v testu – središče omizja v 20 minutah

Na praznični mizi svoje mesto najdejo pečenke vseh vrst in oblik, a med njimi je ena res nekaj posebnega – pljučna pečenka. Čeprav skoraj ne vsebuje maščobe, ki je nosilec okusa, se ponaša z nežnim okusom in pregrešno mehkobo.

image_alt
Obratno pečena pljučna pečenka, ki bo mehka kot putrček

Porketa, ki je sicer pripravljena iz cenejšega kosa mesa – potrebušine, to zagotovo je. Ker vsebuje veliko maščobe, bo med dolgo peko na nižji temperaturi postala naravnost božanska, polnega okusa, hkrati pa bo ohranila tudi sočnost. Začinili smo jo v božičnem duhu in dodali malce klinčkov, pri tem pa se držali pravila »manj je več«, da ne bi prevladali nad vsem ostalim.

image_alt
Čas za kosilo: porketa, kraljica med pečenkami

Nadevane telečje prsi so čista klasika. Kar pa je zanimivo: glede na to, da so tudi kult in imamo občutek, da jih ponujajo v vsaki oštariji, jih je presenetljivo težko dobiti. Ko pa jih imate, vedite: to je del železnega kuhinjskega repertoarja – ravno prav praznično, ravno prav ekskluzivno, ne prav drago. To preprosto morate znati pripraviti.

image_alt
Klasike z Urško Fartelj: nadevane telečje prsi, ki jih preprosto morate znati pripraviti

Naslovna fotografija: Olga Mazyarkina/Getty Images

 

Datum Objave: 24.12.2023 ob 08:12

Več iz te teme:

božič in novo letopečenkamesne jedi

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.