Božična pečenka: TOP 5 slavnostnih receptov
Pečenka Wellington je angleška klasika s francoskimi koreninami. Pripravljena je iz najplemenitejšega kosa govejega mesa in izdatnega nadeva ter ovita v hrustljavo listnato testo. Bolj praznično skoraj ne gre.
Losos, ovit v testo, je stalnica decembrskih pojedin. Običajno hrustljavi del predstavlja listnato testo, kot nadev pa se najpogosteje pridruži špinača ali blitva. Mi smo si vse skupaj zamislili nekoliko drugače in v obliki prepletenke: izbrali smo zavojček testa za pico, ki ga vsekakor lahko zamesite tudi sami, ribo pa smo položili na bogat grahov pire, povzdignjen z limonovo lupinico in muškatnim oreščkom. Čudovita kombinacija okusov in barv je paša za oči in brbončice.
Na praznični mizi svoje mesto najdejo pečenke vseh vrst in oblik, a med njimi je ena res nekaj posebnega – pljučna pečenka. Čeprav skoraj ne vsebuje maščobe, ki je nosilec okusa, se ponaša z nežnim okusom in pregrešno mehkobo.
Porketa, ki je sicer pripravljena iz cenejšega kosa mesa – potrebušine, to zagotovo je. Ker vsebuje veliko maščobe, bo med dolgo peko na nižji temperaturi postala naravnost božanska, polnega okusa, hkrati pa bo ohranila tudi sočnost. Začinili smo jo v božičnem duhu in dodali malce klinčkov, pri tem pa se držali pravila »manj je več«, da ne bi prevladali nad vsem ostalim.
Nadevane telečje prsi so čista klasika. Kar pa je zanimivo: glede na to, da so tudi kult in imamo občutek, da jih ponujajo v vsaki oštariji, jih je presenetljivo težko dobiti. Ko pa jih imate, vedite: to je del železnega kuhinjskega repertoarja – ravno prav praznično, ravno prav ekskluzivno, ne prav drago. To preprosto morate znati pripraviti.
Naslovna fotografija: Olga Mazyarkina/Getty Images