Bralec priporoča: popoln recept za šakšuko

Pikantna razičica sataraša, le bolj elegantnega videza.

Šakšuka, da ne bo pomote, je znan tradicionalni recept: v Izraelu skoraj neločljiva s pojmom zajtrka. Komur so všeč »huevos rancheros«, naj kar pripravi ponev, tole je sorodno. Glede pekočega v svoji jedi pa naš bralec Miha Pongrac iz Ljubljane predlaga pekočo pasto harisa. Za širjenje obzorij, saj za to pri našem iskanju tudi gre.

Sestavine

– 4 jajca
– 1 bučka, 1 rumena paprika
– pest listov špinače
– manjša čebula, strok česna
– majhna konzerva paradižnikove mezge
– sol in poper
– oljčno olje, svež peteršilj
– žlica paste harisa ali čilijevih semen, namočenih v oljčnem olju
pita kruh (recept najdete tukaj)

Priprava

1. Sesekljamo čebulo in jo na hitro popražimo na oljčnem olju.

2. Dodamo sol, poper, česen, sesekljano bučko in rumeno papriko ter dušimo, da se zelenjava zmehča.

3. Enakomerno na vseh štirih koncih ubijemo v ponev jajčka in takoj dodamo paradižnikovo mezgo, ki smo ji primešali zvrhano žlico paste harisa.

4. Ko voda iz mezge povre in so jajčka pečena (približno 7 minut, če imamo srednje močan ogenj), položimo na živo pisano jed še nekaj špinačnih listov, pokrijemo ponev in jo kar hitro odstavimo. Pustimo stati še 2–3 minute, da špinača oveni.

Namig: Šakšuko vedno pripravljamo v ponvi in jo v njej tudi postrežemo, skupaj s svežim peteršiljem, ki bo malo ublažil pekoč okus, in toplim pita kruhom.
Preberite tudi: Zakaj jajc ne smete razbijati na robu posode (in kaj narediti namesto tega)

Fotografija je simbolična: Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed