Odprta Kuhinja

Breskova marmelada po starem

Odpri galerijo
A+   A-
Tako kot so delale babice. Sladki marmeladi bogatega okusa smo dodali še cimet in meto.


Po dolgem času je obrodilo vse sadje, dasiravno ga bo zdaj deloma oklestila suša. Vsak, ki ima ped vrtička, bo lahko kaj pospravil za zimo. V tem času dobimo prve slive, ki pa še niso ravno za predelavo, robide, divje slive, ki so zrasle ob poteh kar iz koščice, se lomijo od obloženosti vej. Nas pa so navdušile prve breskve – letos so imenitne, sonca, ki jim da okus, jim ni manjkalo. Naša avtorica Barbara Šabeder Jančič je pripravila marmelado, kakršno bi prepoznale naše babice. V starih časih, ko v trgovinah še ni bilo toliko želirnih sredstev, so jo pač kuhali in kuhali. In ta je narejena tako.

Breskova marmelada s cimetom in meto


Za 4 kozarce po 3,5 dl.

  • 1,5 kg zrelih breskev

  • 350 g rjavega sladkorja

  • pol žličke cimeta

  • 10 listkov mete

  • 2 žlici ruma

  • želin po želji


Priprava


1. Breskve operemo, razkoščičimo, narežemo na manjše koščke in pristavimo na ogenj. Dodamo sladkor, cimet, listke mete in kuhamo na šibkem ognju, dokler se breskve ne razpustijo oziroma zmehčajo.

2. Zmehčane pretlačimo, prilijemo rum in kuhamo še približno uro, da marmelada postane lepljiva in gosta. Po potrebi dodamo želin, sama se temu izognem in raje kuham dlje časa.

3. Ko je marmelada kuhana, jo napolnimo v vroče kozarce in zapremo s pokrovčki. Polne kozarce pokrijemo s krpo in jih počasi ohlajamo.
Priporočamo še: Testeninska solata: 5 trikov, ki se jih morate držati, da bo odlična

Naslovna fotografija: minadezhda/Getty Images
Deloindom.si: Solata: kako pridelamo lastno seme
Datum Objave: 28.7.2022 ob 11:07

Več iz te teme:

marmelademarmeladabreskveshranki

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.