Odprta Kuhinja

Priljubljena toskanska juha iz paradižnika in kruha (pappa al pomodoro)

Odpri galerijo
A+   A-
Za rustikalno, skrajno preprosto, a toliko bolj okusno juho potrebujete zrele paradižnike in star kruh.

 


Če boste želeli preizkusiti današnji recept, ga boste morali imeti v mislih in kmalu pripraviti. Tale juha je namreč dobra le iz svežih paradižnikov, vloženi ne pridejo v poštev, pa če so še tako dobri. Čas je še nekje do srede septembra, morda celo do konca, nato pa temno rdečih paradižnikov ne bo več. Paradižnikova juha je izrazito sezonska, septembrska, saj ravno zdaj najdemo tistih par zadnjih zrelih plodov, ki jih potrebujemo.

 

 

Paradižnik je ključen


Navdih zanjo prihaja iz Toskane, kjer je paradižnik glavna zelenjava. Pripravljajo ga na različne načine, v omaki, mineštri, na pici, v nadevu in nadevane, v vseh receptih pa se najdejo večinoma iste preproste sestavine. S paradižnikom ničkolikokrat preverjeno kombinirajo precej dobrega oljčnega olja, svežo baziliko, poper in česen. Seveda se recepti morajo spreminjati, vsak kuhar želi dodati svojo skrivno sestavino ali način priprave. Ko sem brskala po spletu, kakšne so različice kultne juhe pappa al pomodoro, sem našla marsikaj. Saj vsi vemo, da med množico informacij najdeš, kar iščeš. Če vzameš zanič voden paradižnik, bo treba v juho dodati marsikaj, da bo še kar okusna. Moj prispevek k tejle juhici pa je, da jo pripravite kar se da preprosto iz kakovostnih in svežih sestavin.

 

 

Zero waste recept


Tudi motivi za nastanek tega recepta so zelo preprosti. Njeno glavno poslanstvo je, da se porabi star kruh. Metanje hrane v smeti, še posebno kruha, je od nekdaj veljalo za velik greh. Pri nas te težave nimamo, ekološkega, vzhajanega z domačim kvasom, pečemo v krušni peči in le redko ostane kakšna skorjica. Če si zelo zelo želim pripraviti kruhovo juho in ugotovim, da tistega kosa starega kruha, na katerega sem računala, ni več, rezine svežega popečem v toasterju ali v ponvi na malo olja. Tako postane na zunaj trd, kar je točno tisto, kar zahteva recept, da se bo v vroči juhi prav napojil.

 

 

Namigi za boljšo pripravo


Na kocke narezani paradižniki bodo ustvarili prijetno teksturo koščkov, zato jih nikar ne zmeljite v blenderju, ker ne bo isto. Najraje jih olupim, pri zrelih po navadi to ni problem. V mislih imam velike mesnate paradižnike. Kadar uporabim pelate z debelo lupino (ki jih ne maram preveč, žal), jih na nasprotni strani od peclja križasto zarežem in za minuto ali dve potopim v vrelo vodo, nato pa na cedilu sperem z mrzlo. Tako se z lahkoto olupijo. Ko jih režem, poskušam za ta recept prihraniti kar se da veliko soka.

Pappa al pomodoro je bila tako priljubljena jed, da je v šestdesetih letih o njej pela že skoraj pozabljena Rita Pavone. Rustikalen, skrajno preprost, več kot staromoden toskanski recept je zdaj vaš za preizkušanje. September je za dobre začetke in nove jedi.

 

 

Juha iz paradižnika in kruha (pappa al pomodoro)

 

 


  • 4 zelo zreli paradižniki

  • velika čebula

  • 2 stroka česna

  • sol

  • sveže mlet poper

  • lovorjev list

  • suh ali svež origano

  • 2 kosa starega kruha (najboljši bo kmečki, polnozrnat)

  • 2 žlici oljčnega olja (in dodatna žlica za povrhu)

  • nekaj lističev bazilike


  •  

 

 

Priprava


1. Sesekljajte čebulo in ločeno česen. Paradižnik narežite na kockice. Kruh narežite na večje kocke s skorjo vred.

2. V kozici segrejte oljčno olje, na hitro popražite čebulo, nato zmanjšajte temperaturo in jo pražite pet do deset minut, da se zmehča in na koncu lepo porjavi.

3. Dodajte česen in paradižnike, lovorjev list, origano, solite po okusu, v juho nameljite poper, zalijte s pol litra vroče vode in kuhajte deset minut.

4. Vmešajte kocke kruha, pokrijte in pustite na ugasnjenem štedilniku še deset minut.

5. Odstranite lovor, dodajte natrgano baziliko, pokapljajte z oljem in uživajte v preprosti gosti juhi.

 

 

Priporočamo še: Tako pripravite domačo »vegeto« (suha in mokra različica)

 

Datum Objave: 3.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj