Brezglutenska pica iz polente

Sončna polenta, obložena z barvitimi omakami, bo vedno okrasila mizo in razveselila jedce.

Brezmesno kosilo, ki terja malce več sestavin in truda, zato je najbolj primerno za takrat, ko se želimo pocrkljati. Lahko pa recepturi sledite le v pripravi podlage za pico iz polente, nato pa uberete svojo pot.

Sestavine

  • 180 g polente (koruzni zdrob)
  • 700 ml vode
  • malo oljčnega olja
  • sol in poper
  • lonček paradižnikove omake (približno 4 žlice)
  • kos rumene buče
  • žlička suhega origana
  • 100 g mlade blitve ali špinače ali kopriv (ali vsakega malo)
  • strok česna
  • pest bučnih semen
  • majhna čebula

Za sirno omako

  • 70 g sončničnih semen
  • sok pol pomaranče
  • strok česna
  • sol
  • žlica kvasnih kosmičev
  • žlička gorčice
  • žlička javorjevega sirupa (ali drugega tekočega sladila)

Priprava

1. Začnete z bučo. Pečico vključite na 200 stopinj. Bučo narežite na rezine, posipajte z origanom in pokapljajte z oljem, solite in poprajte ter dobro premešajte, da bo enakomerno začinjeno. Naložite v pekač in pecite, da se zmehča (približno 20 minut).

2. Skuhajte polento. Razmerje je za pravo polento iz koruznega zdroba, ne instantno. V vodo dodajte olje, sol, poper, vsipajte polento in mešajte. Kuhajte 20 minut.

3. Medtem bo verjetno pečena buča. Rezine vrnite v skledo, kjer ste jih začinjali, v pekač pa gre polenta. Takoj, ko se malo ohladi, jo poravnajte z naoljenimi dlanmi, tako da pokrije pekač (recimo 20 x 30 cm) od roba do roba. Treba je uloviti pravi trenutek, hladna polenta se ne bo dala več poravnati. Ko se strdi, gre v pečico za 15 minut.

4. Medtem pripravite vse, s čimer jo boste obložili. Blitvo, koprive ali špinačo blanširajte v zelo malo vroče vode. Odcedite, prihranite tekočino in zmiksajte v blenderju s česnom in soljo. Omakico postrgajte (špatula bo prišla zelo prav) v posodico, v blenderju pa začnite pripravljati sirno omako. Vse gladko zmiksajte in prilivajte tekočino, v kateri se je kuhala blitva. Tekočine naj bo kar se da malo. Čebulo narežite na obročke.

5. Polento, ki ste jo pekli 15 minut, namažite s paradižnikovo omako in obložite z bučo in čebulnimi obročki. Z žlico naložite kupčke zelene omake in posujte z bučnicami. Vrnite v pečico in pecite še 15 minut.

6. Pečeno polento obložite s kupčki sirne omake. Ponudite kot samostojno jed ali del praznično obložene mize.

Priporočamo še: Klasike z Urško Fartelj: kako naredimo najboljši biskvit za rulado
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed