Odprta Kuhinja

Buče: 5 receptov, ki niso bučna juha

Lea Sterle, BIC Ljubljana
Odpri galerijo
A+   A-
Prepogosto se naše ideje glede uporabe zimskih buč končajo s tako ali drugačno bučno juho. Mi pa mislimo, da obstaja še nešteto drugih možnosti.Tokrat smo Lei Sterle z BIC Ljubljana zaupali, naj izbere pet receptov s to čudovito plodovko, ki bodo dramatično obogatili vašo zakladnico znanja. Ker je po duši in izobrazbi slaščičarka, je to naredila zlahka.

Lea Sterle, BIC Ljubljana
Lea Sterle, BIC Ljubljana

Kako z ostankom buče?


Praktičnost in varčnost pri uporabi sestavin sta naši prvi zapovedi in tudi buč se je Lea Sterle lotila s točno določeno nalogo. Kaj se namreč pogosto zgodi? Da je buča prevelika za samo eno kosilo. Namesto da jo shranjujemo za drugič v hladilniku, je preostanek najbolje takoj »razporediti« naprej: ker smo najbrž ravno pri pripravi hrane in bomo tako mimogrede opravili predpripravo za marsikaj slastnega.

Najlažja možnost za preveliko bučo je, da del, ki na primer ni šel v juho, narezan na nekaj večje kose popečete v pečici. Druga možnost je, da skuhate bučni pire – tega pa res lahko porabimo za marsikaj. Mi smo se tokrat osredotočili na sladice, kajti zdelo se nam je, da nanje v bistvu redko pomislimo, ko gre za zimske buče.

Sorbet in torta


Za vse okuse mora biti taka kuharija, in če začnemo s tistimi, ki nimajo niti najmanjšega pojma o vrtenju kuhalnice: presenetil vas bo bučni sorbet. Ne le da pri pripravi sploh ni mogoče zgrešiti, pomaranča da bučnemu mesu, ki je sicer sladkasto, ampak nekam enodimenzio­nalno, odlično novo smer. To je primer recepta, ki nas je res navdušil: preprost, učinek pa velik.

Na drugem koncu spektra je torta: z njo je veliko dela, ampak torte so priljubljen hobi Slovencev in zato smo Lei, ki ima obširno slaščičarsko znanje, dali zeleno luč: podrobno je opisala postopek in vsi tisti, ki imate v teh morda še zadnjih jesenskih dneh (po snegu že diši) kakšno praznovanje: spomnite se na to torto. Je zahtevna, ni pa nedosegljiva.

Ta bučni sorbet vas bo resnično navdušil


Bi sami pomislili na to možnost? Nam se je zdel to najbolj presenetljivo okusen recept.

<img class=

Bučna torta s penasto strukturo


Brez glutena. Zahtevna priprava, beri: izziv.

<img class=

Kolački in brownie


Potem sta tu dve ideji, ki sta želez­ni repertoar: kolački, ki jim s tujko pravimo cupcakes, ter kocke iz pekača, pripravljene kot, še ena tujka, brownie, ampak z zanimivim dodatkom kremnega sira, ki okusu doda prav tisto, kar nas je očaralo pri sorbetu: kislino.

Kolački z bučno kremo


Ta recept združuje oboje: tako olje kot bučno meso in je hkrati dovolj preprost za pripravo, da se ga lahko loti vsak.

[caption id="attachment_247122" align="alignnone" width="1024"]
Jedi iz buče. V Ljubljani 4.10.2019[Bučne jedi.Buča.kulinarika.Odprta kuhinja.BIC]
Jedi iz buče. V Ljubljani 4.10.2019[Bučne jedi.Buča.kulinarika.Odprta kuhinja.BIC]
Kolački z bučno kremo[/caption]

Bučni bravniji z vrtinci iz kremnega sira


Preprosta priprava, kremni sir precej poživi pričakovani okus buče.

[caption id="attachment_247082" align="alignnone" width="1024"]
Jedi iz buče. V Ljubljani 4.10.2019[Bučne jedi.Buča.kulinarika.Odprta kuhinja.BIC]
Jedi iz buče. V Ljubljani 4.10.2019[Bučne jedi.Buča.kulinarika.Odprta kuhinja.BIC]
Bučni bravniji[/caption]

Pita


Zagotovo pa so v zadnjem času najbolj moderne razne pite brez peke: uspelo nam je tudi to. Pri tej pa še zlasti pride do veljave tisto, kar smo vam namignili prej: ko ste ravno za štedilnikom, se vam splača dodatno vpreči pečico, kajti potem se vse dogaja tako rekoč brez vas.

Bučni pire, ki ga potrebujete za tako pito, je namreč treba peči v pečici tako dolgo, da ga zapusti večina vode in se zelo približuje stanju, ki bi ga opisali z besedo »kompaktno«. Je pa težko reči, kako dolgo to traja, kajti, kot smo videli pri tej peki tudi sami, različne buče vsebujejo različno količino vode. Okvirno priporočilo je, naj se skupna masa pireja prepolovi.

Bučna pita brez peke


Ta recept za bučno pito nam bo pomagal usvojiti nove načine (in izraze, kot je bučno maslo).

[caption id="attachment_247092" align="alignnone" width="1024"]
Jedi iz buče. V Ljubljani 4.10.2019[Bučne jedi.Buča.kulinarika.Odprta kuhinja.BIC]
Jedi iz buče. V Ljubljani 4.10.2019[Bučne jedi.Buča.kulinarika.Odprta kuhinja.BIC]
Bučna pita brez peke[/caption]

Jesen je kratka: zdaj zdaj se bo začela miklavževa peka in nam buče ne bodo več prijale. Teh pet sladic je dokaz, kako dobre so, in bi bilo škoda, če bi jih premalo izkoristili.
Priporočamo še: 5 naših najbolj priljubljenih receptov za torte, ki jih lahko pečete ta vikend

Fotografije: Mavric Pivk
Datum Objave: 16.11.2019 ob 09:11

Več iz te teme:

tortabučesorbetkolačkibrownieLea Sterlepita brez peke

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.