Odprta Kuhinja

Bučna semena niso za v smeti, raje pripravite bučnice

ni podpisa
Odpri galerijo

Ko dolbemo buče, semen ne zavržemo: očistimo jih in posušimo ali spečemo v pečici; postrežemo tople ali hladne, odličen prigrizek je tudi zdrav.Jeseni okolico hiš radi okrasimo s pisanimi zimskimi bučami in drugimi pridelki, na primer storži koruze. Če dodamo še posušene trave, storže, različno zrnje, lahko ustvarimo čudovite jesenske aranžmaje, ki bodo lepšali naše domovanje. Konec meseca bomo tudi dolbli buče, bliža se noč čarovnic. Buče se ne bodo znašle le na oknih s prižganimi svečami v votli notranjosti, temveč tudi v loncu in na mizi, saj so izvrstno živilo za jesenske in zimske dni. Pri tem nam ostanejo bučna semena oziroma bučnice, ki jih običajno zavržemo. Škoda, saj so izjemno okusen in povrhu zdrav prigrizek. Z ne prav veliko truda jih lahko posušimo v domači kuhinji.

Če povprašamo starejše kmečke gospodinje, bomo dobili različne recepte, kako bučnice najbolje posušiti. Tam, kjer so buče na njivah gojili za olje, je bilo trebljenje buč veliko opravilo. Najprej so jih prerezali na pol in izdolbli vsebino. Semena so potem dobro očistili in sprali v vodi, da so povsem odstranili sluz. Sušili so jih na soncu, dokler je bilo lepo vreme, potem pa notri, na peči. Pripravljena so bila v nekaj dneh in so bila užitna več mesecev, ravno prav za zimske prigrizke. Nekateri jih pred sušenjem niso izpirali z vodo in so jih očistili kasneje. Na kakovost suhih semen to sicer nima vpliva, je pa bolj enostavno, če jih očistimo prej.

Kako se lotimo


Zakaj ne bi poskusili tudi mi, če imamo buče, ki smo jih izdolbli? Če ulovimo še kak sončen dan, jih damo sušiti na balkon, sicer pa pri nizki temperaturi v pečico. Stresemo jih v pekač, pri tem pazimo, da bodo v eni plasti, sicer se bodo sprijemale. Lahko jih tudi pečemo: očiščena rahlo osolimo, zmešamo z malo olja, najbolje oljčnega, ali s stopljenim maslom in naložimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo pri temperaturi 150 stopinj približno pol ure. Postrežemo topla ali hladna, če kaj ostane, spravimo v papirnato vrečko.

Bučnice so odlična izbira, z njimi nadomestimo nezdrave prigrizke. Imajo ničkoliko pozitivnih učinkov na telo, zlasti jih priporočajo moškim, saj dobro vplivajo na delovanje prostate. Ugodno vplivajo na prebavo, krepijo živčni sistem ter lase in nohte.

Bučnice malo drugače  • približno 2 skodelici bučnih semen (2 manjši buči)

  • 1 čajna žlička soli

  • 2 žlici rjavega sladkorja

  • 1 žlica oljčnega olja

  • 1 čajna žlička balzamičnega kisa

  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta


Priprava


1. Pečico vključimo na 175 stopinj.

2. Buči odstranimo semena in jih speremo z vodo, da odstranimo meso in sluz. Vodo bomo morali večkrat zamenjati.

3. Nato bučna semena stresemo na kuhinjsko krpo (nikar ne uporabite papirnate!) in jih dobro osušimo (brišemo, mečkamo jih v krpi).

4. Pretresemo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Dodamo vse ostale sestavine in zmešamo z rokami.

5. Pečemo 10 minut, nato dobro pomešamo in pekač vrnemo v pečico. Najverjetneje bodo semena potrebovala še kakšnih 10 do 15 minut, a jih imejte na očeh, saj mora sladkor lepo rjavo karamelizirati, ne sme postati temen, saj bo jed grenila.

Alenka Kociper in Mateja Delakorda
Fotografija: bhofack2/Getty Images
Priporočamo še: Kako pravilno pripravimo domač bučni pire
Datum Objave: 1.11.2022 ob 07:11

Več iz te teme:

bučna semenabučnice

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja