Odprta Kuhinja

Če še nimate odličnega recepta za mehke kvašene rogljičke, je ta pravi

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Kako malo je potrebno za jed, ob kateri se nam resnično cedijo sline. Ti kvašeni rogljički so umetnost skromnega iz slovenske shrambe.


Še topli in dišeči nas vedno razveselijo. Radi jih napolnimo s šunko in sirom, marmelado in čokoladnim namazom. Tokrat smo se domislili posebnosti, ki najbolj tekne v hladnejšem delu leta. Testu smo dodali čebulo, za nadev pa narezali kranjsko klobaso. Ko se najavijo obiski, je to čudovita jed, ki jo ponudimo ob sirni plošči, pivu ali vinu. Postrežemo jih lahko tudi s pomako iz kisle smetane. Izvrstno!

ni podpisa
ni podpisa


Kvašeni rogljički s kranjsko klobaso


Za silnih 48 kosov!

  • par kranjskih klobas

  • 2 večji čebuli

  • 1 kg moke tip 500

  • kocka svežega kvasa (42 g)

  • 7 dl tople vode

  • 1,5 dl olja

  • 2 zvrhani žlički soli

  • žlička sladkorja

  • jajce + 2 žlici hladne vode za premaz


Priprava


1. Klobasi damo kuhat v hladno vodo. Ko zavre, odstavimo, lonec pokrijemo in klobasi pustimo v vodi še 10 minut. Nato ju vzamemo iz vode, pustimo, da se malo ohladita, in narežemo na kockice.

2. Čebulo na drobno narežemo. Na zmernem do močnejšem ognju segrejemo 0,75 dl olja in čebulo zlato rjavo popražimo, da se popolnoma zmehča. Pustimo, da se ohladi.

3. Pripravimo kvasec: v 2 dl tople vode raztopimo žličko sladkorja in nadrobimo kvas. Premešamo in pustimo stati 10–15 minut.

4. Moko presejemo/razrahljamo, ob robu potresemo sol, v sredini naredimo jamico, v katero stresemo kvasec in prilijemo preostalo toplo vodo (5 dl). Premešamo, dodamo še čebulo in preostalo olje (0,75 dl).

5. Na pomokani delovni površini zamesimo fino gladko in mehko testo. Oblikujemo ga v hlebček in postavimo v rahlo naoljeno posodo, ki jo tesno pokrijemo s prozorno folijo za živila. Pustimo vzhajati uro in pol.

6. Vzhajano testo razdelimo na 4 dele. Na pomokani površini vsakega razvaljamo v krog cca. 3 mm debeline.

7. Krog razdelimo/narežemo na 12 enakih trikotnikov. Vsak trikotnik ob robu nadevamo z zvrhano žličko narezane kranjske klobase in zvijemo proti vrhu v rogljiček.

8. Rogljičke polagamo na pekač s peki papirjem. Premažemo jih z jajcem, razžvrkljanim z 2 žlicama hladne vode.

9. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, 15–20 minut. Pečene za 5–10 minut pokrijemo s kuhinjsko krpo.

10. Postrežemo jih s pomako iz kisle smetane.
Priporočamo še: Preproste ideje, kako porabiti kaki

Naslovna fotografija: ValdisO/Getty Images
Datum Objave: 25.11.2022 ob 08:11

Več iz te teme:

kruhčebulakranjska klobasa

Naročite se na e-novice:

Tamara Ružić
Tamara RužićHej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami.