Čebulna juha z lečo
Čebulna juha, ki je prava uteha v zimskih dneh, vas bo navdušila z globino okusa.
Sestavine
- 100 g zelene leče
- lovorov list
- 600 g čebule
- veliko timijana
- žlička začimb za zelenjavno juho
- žlička kvasovih kosmičev
- rastlinsko mleko
- sol in poper
- olje
Priprava
1. Lečo namočimo čez noč in skuhamo do mehkega. Dodamo lovorov list, ne solimo, to je pomembno.
2. Najzahtevnejši del recepta je priprava čebule: potrpežljivo jo pražimo v veliki kozici na kar precej olja ob stalnem mešanju in pri nizki temperaturi. Vmes solimo, začinimo s timijanom in poprom. Po približno pol ure se bo zmehčala. Polovico preložimo v majhen blender, k preostali čebuli pa dodamo kuhano lečo in začinimo z začimbami za zelenjavno jušno osnovo (peteršilj, zelena, pastinak, šetraj ...). Juha naj bo gosta in močno začinjena.
3. Čebulo v blenderju gladko zmeljemo s kvasovimi kosmiči. Prilijemo le toliko olja in rastlinskega mleka, da nastane gost namaz. Morda še dosolimo in popramo.
4. Francosko štruco narežemo na rezine, nežno popečemo in namažemo s čebulnim namazom. Ponudimo k juhi. Vse naj bo vroče.
Priporočamo še: Dimljen losos iz korenčka: pravo odkritje za popestritev jedilnika
Fotografija: Sonja Ravbar