Čebulna omaka: fantastično se poda k sesekljanim zrezkom

Presenečeni boste. Ta kombinacija sestavin da rezultat, ki bi marsikoga zavedel, da je dobro gobovo omako.

Nam zelo pri srcu, presenetljivo kremna je. Čudovita z zrezkom iz mletega mesa, tudi s klobasicami ali ob jedi, ki se ji reče krota v luknji.

Čebulna omaka

  • 3 žlice nevtralnega olja
  • 2 večji čebuli
  • 2 žlici moke
  • 300 ml mleka
  • 250 ml jušne osnove, najbolje piščančje

Priprava

1. V večji ponvi segrejmo nekaj žlic olja in dodamo čebulo, ki smo jo nasekljali na enakomerne koščke. Na ne premočnem ognju jo pražimo, da se povsem zmehča, ne dovolimo pa, da se preveč zapeče.

2. Ko je čebula steklena in mehka, dodamo dve žlici moke (ne prepolni), pomešamo in kako minuto pražimo, pri čemer ves čas mešamo. Moka se bo prijemala na dno, ampak nič hudega, to bo dalo okus.

3. Odstavimo z ognja in postopoma prilijemo najprej mleko, potem še jušno osnovo, ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice.

4. Omako vrnemo na ogenj in zavremo: naj brbota dve, tri minute, toliko, da se začne zgoščevati. In to je to. Postrežemo ob priljubljenem kosu mesa, lahko tudi polenti.

Priporočamo še: Najbolj hitro testo za pico, ki ga ne gnetemo

Skuhali sta: Lea Sterle in Neli Selan, BIC Ljubljana
Fotografija: Voranc Vogel

Onaplus.si: Tako je bil izumljen pomivalni stroj in to je ženska, ki je zaslužena zanj
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana