Čemaževa juhica s krompirjem

Za privezovanje duše.

Čeprav je čemaža ponekod res veliko, ne smemo pretiravati. Nabirati ga moramo odgovorno – do sebe in drugih –, zoprni zamenjavi pa se najlažje izognemo tako, da ga posadimo doma. Če morda na vrtu gojimo tudi šmarnice in podleske, nabrane liste še enkrat preverimo! (Ali pa ga nabiramo šele, ko že dobi popke?!) Vsako pomlad pišejo o zastrupitvah!

Po tradiciji vedno najprej skuham juho s čemažem. Ker pogreje in je takooo dobra! Letos spet z »navadnim« krompirjem (ki sem ga dobila od prijateljice!). Z dodano žličko kurkume je še boljša!

Sestavine (za dva)

– 3 večji krompirji
– šopek čemaževih listov, 5–6 dl vode
– 2 žlici rikote in ščep kurkume
– sol in poper iz mlinčka, zvrhana žlica masla ghee
– še nekaj čemaževih popkov (po želji)

Priprava

1. Krompir olupimo in narežemo na kocke, čemaž sesek­ljamo, nato oboje pomešano položimo na stopljeno maslo. Ko zadiši, zalijemo z mrzlo vodo, dodamo še sol in kurkumo ter kuhamo 20 minut.

2. S paličnim mešalnikom samo malo zgostimo juho.

3. Na koncu razmešamo še rikoto in jo vmešamo v juho ter potresemo s čemaževimi popki. Na mizi popopramo – in uživamo!

Priporočamo še: Ekstra mehek mlečni kruh z rozinami

Recept in fotografija: Slavka Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana