
Krepka česnova juha za prave česnoljubce, ki se še kako prileže v hladnih zimskih dneh. Ponudite z rezino popečenega kruha.
Mi vzamemo domačega, s kmetije Ušin, Karolina Bremec,« pojasni ob navodilih za pripravo juhe Mojca Šiljar, direktorica bohinjskega kampa Danica. Ob njem je restavracija, kjer je chef Štefan Rozman, ki nam je poslal recept za krepko česnovo juho. Ne recite, da vas nismo opozorili: ta juha ima res izrazito aromo, navsezadnje je v njej skoraj tretjina kilograma česna, zato je namenjena zgolj pravim česnoljubcem. Pa še nekaj je pomembno: česen (olupljen in v stroku) in čebulo pražimo na majhnem oziroma zmernem ognju. Sestavine morajo ohraniti aromo, predvsem pa pazite, da ju med praženjem ne zažgete.
Česnova juha
Za 6 oseb.
- 300 g česna
- 1 čebula
- 100 g krušnih drobtin
- 500 ml smetane za kuhanje
- zelišča (timijan, majaron)
- sol, poper
Priprava
1. Olupljen česen v strokih in sesekljano čebulo rahlo pražimo.
2. Dodamo drobtine, malo prepražimo ter zalijemo z litrom vode.
3. Ko zavre, zmiksamo do gladkega, zalijemo s smetano in dodamo zelišča ter začimbe po okusu.
Priporočamo še: Rižev narastek, ki ga morate narediti še danes
Naslovna fotografija: izikMd/Getty Images