Chilli sin carne: priljubljena mehiška omaka malo drugače

Krožnik je zelo nasiten, vroč, začinjen. Koriander umirja jed, vseeno pa gre lepo zraven žlica gostega kokosovega jogurta, ki ohladi prevroče vzdušje.

Nisem bila v Mehiki, slišim pa, od tistih, ki so potovali tja na počitnice, da si v Mehiki revež, če ne maraš koriandra. Menda ga je dobesedno v vsaki jedi na tone. Nisem vedela. Za svež koriander, cilantro, sem prvič slišala v Indiji, kjer je obvezen del belih čatnijev in naredi svojevrsten okus krompirju. Ni ga spet toliko, če ga ne maraš, se mu lahko izogneš. Če te njegov posebni vonj navduši, pa ga obožuješ. Mene je navdušil. Po več letih skromnih koriandrovih stebelc smo ga letos na domačem vrtu prvič vzgojili res veliko. Pravkar sem natrgala šop koriandra za današnji recept in na gredi se to sploh ni poznalo. Prav žal mi je, da ne poznam nobenega koriandroljubca, da bi mu prinesla svež koriander z vrta, zame je to res nekaj dragocenega.

Mehiška kuhinja je tako pri meni dobila plus. Velike količine koriandra so obvezne tudi za njihovo najbolj priljubljeno jed chilli con carne (začinjena fižolova omaka z mesom). Med originalnimi recepti za ta nasitni fižolov krožnik seveda nisem našla veganskega predloga, kar me ni odvrnilo od namere. Meso v receptih najlažje nadomestijo izdelki iz soje, tokrat so bili to veliki sojini koščki, jed pa se je preimenovala v chilli sin carne (fižolova omaka brez mesa).

Večji del priprave kosila je bil tako že narejen. Ostane le, da se sestavine vržejo skupaj, medtem ko sladek, aromatičen, svež vonj koriandra napolni kuhinjo s pričakovanjem mehiškega kosila.

Še en navdih sem dobila ob iskanju recepta. Angleži so jed prilagodili tako, da so izpustili koruzo. Razumljivo, koruzna zrna niso ravno med prvimi v njihovi kulinarični izbiri. Bolj me preseneča, da so v recept dodali temno čokolado. To zveni zelo mehiško. Vsekakor sem morala poskusiti in moram reči, da ni izpadlo slabo.

Krožnik je zelo nasiten, vroč, začinjen. Koriander umirja jed, vseeno pa gre lepo zraven žlica gostega kokosovega jogurta, ki ohladi prevroče vzdušje.

Chilli sin carne

Za dva.

  • 100 g rdečega fižola (300 g kuhanega)
  • velik šopek koriandra
  • 50 g velikih sojinih koščkov
  • žlica začimb za jušno osnovo
  • par žlic olja
  • velika čebula
  • par strokov česna
  • 150 ml rdečega vina
  • pol žličke paprike v prahu
  • pol žličke mletega koriandra
  • pol žličke mletega kumina
  • mlet čili po okusu (v sezoni svež)
  • sol in poper
  • lonček paradižnikove omake (v sezoni zrel paradižnik)
  • žlica agavinega sirupa
  • 20 g temne čokolade

Priprava

1. Fižol namočite čez noč (6–8 ur). Zamenjajte vodo in ga skuhajte do mehkega (brez soli). Naj bo masleno mehek, ko ga stisnete. Vodo, v kateri se je kuhal, prihranite.

2. Stebelca koriandra drobno narežite. Če je že ušel v cvet in so stebla trda, jih zblendajte z malo vode. Preostali, listnati del nasekljajte.

3. Sojine koščke prelijte z 200 ml vrele vode, v kateri ste razmešali mešanico jušnih začimb.

4. Čebulo in česen ločeno nasekljajte.

5. V večji visoki ponvi na olju popražite čebulo, ko oveni, dodajte česen in vse začimbe. Pražite minuto ali dve, nato zalijte z vinom in zajemalko tekočine, v kateri se je kuhal fižol. Vmešajte koriandrova stebelca. Pokrito kuhajte deset minut.

6. Dodajte odcejen kuhan fižol, namočene sojine koščke s tekočino vred, paradižnikovo omako, agavin sirup (ali med) in polovico nasekljanega koriandra. Pri blagi temperaturi kuhajte še deset minut. Po potrebi zalivajte s tekočino, v kateri se je kuhal fižol. Omaka naj bo gosto tekoča. Ugasnite štedilnik, dodajte čokolado, nalomljeno na koščke, in pokrijte. Ko se čokolada zmehča, premešajte in posujte s preostalim koriandrom.

7. Ponudite z rižem, kvinojo ali kruhom.

Priporočamo še: Kako organiziramo piknik (in super priročni recepti)
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed