Cigansko srce: kostanjeva torta

Topila se bo v vaših ustih.

Sestavine za okroglo tortico premera 12 cm

Kostanjev biskvit
– 4 jajca, 70 g sladkorja, 400 g moke
– 1,5 dl kreme iz kostanjevega pireja in kakava (1/3 kakava in 2/3 pireja)
– 0,5 dl olja, 0,5 dl vode, vrečka pecilnega praška

Pivski ganache
– 175 g temnega piva, 50 g sladke smetane
– 250 g temne čokolade

Tonkin mousse z belo čokolado
– 200 ml mleka, 2 rumenjaka, 25 g sladkorja
– 370 g stepene sladke smetane
– 240 g bele čokolade, 40 g kakavovega masla
– vrh čajne žličke nastrganega oreščka tonka

Kostanjev pire
– 300 g kuhanega kostanja (ali kupljenega kostanjevega pireja)
– 50 ml ruma, 70 g sladkorja v prahu
– vrečka želatine v prahu

Kostanjev mousse
– preostanek kostanjevega pireja
– 150 ml sladke smetane

Kakavova glazura
– 415 g sladkorja, 217 g vode, 128 g sladke smetane
– 122 g kakava, 93 g temne čokolade
– 45 g namočene želatine

Priprava

1. Za biskvit najprej v vodni kopeli naredimo kremo iz kakava in kostanjevega pireja.

2. Rumenjake stepemo s sladkorjem in dodamo kremo. Prilijemo olje in vodo, na koncu dodamo presejano moko in pecilni prašek ter stepene beljake. Pečemo na 180 stopinjah.

3. Za ganache pivo in smetano segrejemo do vrenja in prelijemo čez čokolado. Dobro povežemo s paličnim mešalnikom ali metlico in pustimo, da se ohladi.

4. Za tonkin mousse skuhamo angleško kremo: mleko zavremo z oreščkom tonka. Dodamo zmes rumenjakov in sladkorja. Pazimo, da se krema ne sesiri, kuhamo zelo previdno 4 minute pri 82 stopinjah na srednje močnem ognju.

5. Vročo kremo prelijemo čez čokolado in kakavovo maslo. Dobro premešamo z metlico ali paličnim mešalnikom. Ohladimo na 28 stopinj in potem primešamo stepeno smetano. Krema je takoj pripravljena za nadevanje torte.

6. Sledi kostanjev pire: želatino namočimo v vodi po navodilih proizvajalca. V mešalniku premešamo kostanjev pire, rum in sladkor. Na koncu dodamo stopljeno želatino. Tretjino kreme namažemo takoj, dve tretjini je pustimo za naslednjo plast.

7. Za kostanjev mousse stepemo smetano in zmešamo z že pripravljenim kostanjevim pirejem, da nastane enotna krema.

8. Sestavljanje torte: biskvit razrežemo na dva dela. Prvo plast namočimo z mešanico ruma in vode. Premažemo s pivskim ganachem in postavimo v zamrzovalnik za pol ure. Nato nadevamo tonkin mousse z belo čokolado, in damo v hladilnik za nekaj ur. Ko je krema trda, dodamo novo plast biskvita in jo namočimo z rumom ali vodo. Premažemo jo s kostanjevim pirejem in lahko kar takoj tudi s kostanjevim moussom. Tortico pustimo čez noč v hladilniku.

9. Drugi dan pripravimo glazuro: vse sestavine (razen želatine!) kuhamo na šibkem ognju v kozici, dokler se ne stopijo. Precedimo, in ko je zmes primerno gladka, dodamo želatino. Pustimo, da se ohladi na 30 stopinj, in oblijemo dobro ohlajeno torto.

Recept: Željka Bohar, Torterija
Besedilo in stiliranje: Žana Kapetanović
Fotografije Mateja Jordovič Potočnik

Poskusite še: Botra, jesenska torta

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.