Odprta Kuhinja

Cimetov kolač, za katerim vsi norijo

Fotografija: chas53/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-

Prepričani smo, da bo po njem dišalo vse do božiča in še dlje.


Jesen je eno najbogatejših kulinaričnih obdobji v letu, saj nam narava ponuja kup surovin, s katerimi lahko ustvarjamo, hkrati pa nas po vročem poletju ohladitev vse močneje vabi v kuhinje. Tokrat smo se odločili speči čudovito sladico, ki je prava znanilka hladnejšega dela leta. A govora ni ne o jabolčni piti, ne o zavitku in tudi božičnih piškotov še ne bomo pekli. Bo pa doma zagotovo zadišalo po cimetu. In to pošteno!

Pripravili bomo odličen cimetov kolač, ki ga lahko ob kavi postrežemo med prihajajočimi prazniki, ali pa si kakšen kos vzamemo kar s sabo za malico. Avtorica recepta ga je pripravila v strašni obliki za noč čarovnic in ga po vrhu obložila z okostnjaki iz modelčkov za ledene kocke. Takšen videz lahko po želji tudi preskočite in ga, če imate pri roki kakšne druge modelčke, nadomestite s prijetnejšimi motivi buč, srčkov ali česarkoli drugega.

Pri količinah ne bomo komplicirali in si bomo za merico vzeli kar jogurtov lonček. Malenkost dela bo pri slojenju cimetove zmesi, ki bo poskrbela za aromatično presenečenje v sredini kolača. Po vrhu pa bomo položili piškotke testa v poljubni obliki.



Cimetov kolač



  • 170 g navadne bele moke

  • žlička pecilnega praška

  • po 1/4 žličke sode bikarbone in soli

  • 110 g masla sobne temperature

  • 2 večji jajci

  • 100 g sladkorja

  • 2 žlički vaniljevega ekstrakta

  • 120 g kisle smetane

  • 2 žlici mleka


Cimetova zmes

  • 200 g rjavega sladkorja

  • žlica mletega cimeta


Drobljenec in piškotki

  • 125 g bele moke

  • 1/4 žličke soli

  • 100 g rjavega sladkorja

  • 60 g belega sladkorja

  • 6 žlic razpuščenega masla


Priprava


1. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Podolgovat višji pekač obložimo s papirjem za peko in ga postavimo na stran.

2. Pripravimo cimetov vložek: združimo rjavi sladkor in cimet, damo na stran.

3. V drugi skledi pripravimo zmes za drob­ljenec in piškotke. Vse suhe sestavine zmešamo in po vrhu prelijemo z maslom. Nato mešamo, dokler ne dobimo večjih grudic. Polovico oblikujemo v piškotke (dober trik so modelčki za led) in jih postavimo v zamrzovalnik za 5–10 minut.

4. Nato se lotimo kolača: v veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol ter pustimo na strani. V drugi veliki skledi z ročnim mešalnikom stepemo maslo in sladkor skupaj pri veliki hitrosti, da nastane gladka in kremasta zmes, približno 2 minuti. Dodamo jajci, mleko, kislo smetano in vaniljo ter stepamo, dokler ne dobimo gladke teksture.

5. Mešanico moke stresemo k mokrim sestavinam in vse skupaj zmešamo pri majhni hitrosti. Dobili bomo gosto testo. Polovico ga predevamo v pripravljeni pekač in enakomerno potresemo s cimetovim vložkom. Previdno in počasi na to plast razporedimo preostalo testo.

6. Po vrhu enakomerno potresemo preostanek drobljenca, čez pa razporedimo piškotke iz modelčkov.

7. Pečemo 40–45 minut, nato kolač pustimo v modelu počivati še 15 minut.
Preberite še: Katera jabolka so najboljša za štrudelj

Fotografija: chas53/Getty Images
Datum Objave: 28.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

kolačcimetov kolač

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.