Danes za kosilo: Nadevane paprike
Odpri galerijo
A+ A-
Tradicionalno poletno jed skuhamo v omaki iz svežega paradižnika; v nadevu ne sme manjkati peteršilj.
Polnjene paprike so jed poletnih dni, ko na vrtu poleg njih zori tudi paradižnik. Običajno jih nadevamo z mletim mesom, vegetarijanci pa z različnimi nadevi iz žit, stročnic in zelenjave, in kuhamo v omaki, ki je najboljša, če jo pripravimo iz svežih, zelo zrelih paradižnikov. Če jih nadevamo s surovim mesom, jih je treba kuhati dobro uro. Nekateri jih skuhajo v vodi ali na sopari in potem samo zalijejo s paradižnikovo omako. Čeprav priprava vzame precej časa in je na videz zapletena, se je lahko lotijo tudi začetniki. Poleg dobrih sestavin in časa potrebujemo le potrpljenje, v sili še nasvet izkušene gospodinje, pa mora uspeti.
Sestavine (za 4 osebe)
- 8 svežih enako velikih paprik babur
- nadev
- 700 g mešanega mletega mesa
- 1 čebula
- 70 g riža
- 2 stroka česna
- peteršilj
- jajce
- sol, poper
- olje
- omaka
- 1,5 kg zelo zrelega paradižnika
- žlica sladkorja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- sveža bazilika
Priprava
Na olju svetlo prepražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo riž, zalijemo z vodo in napol skuhamo. V skledi dobro premešamo meso, ohlajen riž, nasekljan peteršilj, timijan ter jajce, solimo in popramo. Nadevamo v očiščene paprike.
Omaka
Na olju posteklenimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezan paradižnik in svežo baziliko ter malo pokuhamo. Sladkamo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Omako prelijemo čez nadevane paprike ali te naložimo vanjo, tako da so pokrite, in kuhamo približno eno uro.
Besedilo: A.K.
Naslovna fotografija: Thinkstock/zia_shusha
Preberite še: Omaka iz poletnih bučk
Datum Objave: 9.8.2017 ob 07:08