Odprta Kuhinja

Domače lepinje za prvomajski piknik

Traditional pita bread on rustic wood background, copy space
Odpri galerijo
A+   A-
Kaj sodi k ražnjičem in čevapčičem, ki jih bomo pekli te dni na domačem vrtu ali balkonu? Lepinje, seveda!



Med karanteno smo postali pravi peki: popolnoma obvladamo raznorazne kruhe, rogljičke in druge kvašene dobrote. Prišel pa je idealen čas, da se preizkusimo v še enem, povsem preprostem receptu, ki obljublja dobre domače lepinje, da bomo s še toplimi (tako se namreč spodobi!) presenetili svoje bližnje na piknikih, ki bodo letos izključno na domačem vrtu, balkonu ali neobljudeni jasi v bližini domačega prebivališča.

Sestavine



  • 500 g moke

  • 300 ml mlačne vode

  • žllica sladkorja

  • pol kocke kvasa

  • 7 do 10 g soli

  • dodatno: malce vode in olja


Priporočamo tudi: VIDEO: Fokača brez gnetenja, ki uspe vsakemu

Priprava


1. V posodo za gnetenje testa prilijte vodo, vanjo nadrobite kvas in dodajte sladkor in žlico moke. Pomešajte, pokrijte s krpo in počakajte 15 minut, da kvasec vzhaja.

2. Nato dodajte še moko in sol ter zamesite mehko testo.

3. Testo razdelite na manjše dele (mi jih naredimo 6) in oblikujte v kroglice. Pokrite pustite počivati približno 10 minut, da se gluten sprosti, nato pa jih z rokami oblikujte v ploščate kroge.

4. Pečico prižgite na 250 stopinj.

5. Kruhe odlagajte na pomokano površino, kjer naj vzhajajo 30 minut. Mi jih odložimo na dva ali tri pekače, obložene s peki papirjem, ki jih nato pokrijemo s krpo, da se lepinje ne izsušijo.

6. Preden lepinje potisnete v pečico, na njih lahko odtisnete mrežo s pomočjo lesenih ražnjičev, nato jih premažete z mešanico vode ter olja in jih pečete približno 10 do 12 minut, odvisno od pečice.

7. Ko so pečene, jih ovijte v krpo ali prt, da bodo lepo mehke. Postrezite še tople.
Preberite tudi: Najboljši nasveti za piknik v naravi ali na domačem vrtu

Naslovna fotografija: Getty Images

 
Datum Objave: 2.5.2020 ob 07:05

Več iz te teme:

pikniklepinje

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.