Domači kruh za toast in namaz s kaprami

To je recept za toast, a ne tisti iz trgovine, ki ga samo pogrejemo. Zamesili ga bomo z drožmi in postregli z izvrstnim namazom.

Zima je čas peke in morda je zdaj priložnost, da spečete domač kruh z drožmi, ki ima povrhu še čisto posebno začimbo. Omislite si ležerna jutra v pižami do kosila, razdejanje v kuhinji po peki piškotov, gastronomske izlete v neznane dežele, preizkušanje čisto novih kombinacij in začimb.

Začnite z namazi. Dobro se bodo znašli na mizi s prigrizki, namazani na kruhke ali kot pomaka za tortilja čipse. Namaz je več kot zaželen pri dolgih zajtrkih in kadar je kdo nenadoma zelo lačen. Večer pred kaminom bo z namazom na sveže pečenem kruhu še bolj družaben. Tudi kozarec pijače bo prispeval svoje.

Za dober namaz ni treba veliko, zmogljiv blender in globok pogled v shrambo, kjer poiščete sončnična semena, indijske oreščke, limono in vložene kapre. Potrebujete še por in to je vse. Namaz je nežnega okusa, z malo skrivnostnega odtenka, ki ga dodajo v olje vložene kapre.

Namaz s kaprami

Količine za dva lačna.

  • kozarček v olje vloženih kaper (dovolj bo 80 g)
  • 50 g sončničnih semen
  • 50 g indijskih oreščkov
  • por (približno 200 g)
  • sok pol limone
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper
  • četrt žličke kurkume
  • ščepec čilija

Priprava

1. Sončnična semena in indijske oreščke namočite za uro ali dve, tudi deset minut bo v redu, če se mudi. Por narežite na kolobarje in popražite na olju. Nadomešča čebulo in česen, zato bo namaz blagega okusa. Tudi zeleni del pora je v redu, bo pa dodal več barve namazu. Previdno s temperaturo, ker hitro porjavi.

2. Solite, poprajte, dodajte kurkumo in čili. S čilijem ni treba pretiravati, ker si želimo bolj nežen namaz. Kurkumo dajem res povsod, nima okusa, zato pa doda prijetno toplo barvo in predvsem noro zdrava je, še posebno v kombinaciji s poprom in čilijem. Škoda bi bilo, da je ne bi dodali.

3. Ko por oveni in se zmehča, ga odstavite, da se ohladi. V blender stresete vse sestavine. Prepražen por, limonov sok, odcejene sončnice, oreščke in dobro žlico kaper z oljem vred. Poskusite zblendati brez dodajanja tekočine, če ne gre, po malem prilivajte vodo ali olje ali vsakega malo.

4. Namaz postrgajte v kozarec in shranite v hladilniku. Ko ga mažete na kruh, pripravite kapre za povrhu.

Kruh za toast

Nastavek

  • 100 g moke
  • 100 ml vode
  • velika žlica droži

Testo

  • 150 ml sojinega mleka
  • 50 g stopljene kokosove maščobe
  • 5 žlic javorjevega sirupa
  • 200 g bele pšenične moke
  • 100 g pirine polnozrnate moke
  • 8 g soli
  • žlička mletega kardamoma
  • olje za pekač

Priprava

1. Zvečer zmešajte sestavine za nastavek in pustite čez noč na sobni temperaturi.

2. Dopoldne vmešajte sojino mleko, javorjev sirup in kardamom. Nato dodajte moko, sol in stopljeno kokosovo maščobo. Umešajte mehko in voljno testo. Morda bo treba dodati še malo mleka, odvisno od moke.

3. Trikrat ali še boljše štirikrat pregnetite na vsako uro. Pustite v skledi vzhajati tri ure na sobni temperaturi.

4. Nato oblikujte štruco in jo preložite v manjši namaščen pekač za kruh kvadratne oblike. Pokrijte in postavite za čez noč v hladilnik.

5. Zjutraj segrejete pečico na 220 stopinj in pečete kruh 20 minut do pol ure. Dobro je, da postavite na dno pečice manjši pekač z vodo, da bo vlažnost primerna.

Priporočamo še: 10 preprostih sladic, ki jih lahko pripravite na silvestrovo
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed