Odprta Kuhinja

Domači prijatelj: preprosto trajno pecivo, ki ga lahko hranimo ves mesec

Odpri galerijo
A+   A-
Piškote, ki so nam jih mame rade spekle že v otroštvu, ponudimo k skodelici čaja, lahko pa jih namakamo tudi v toplo mleko.

Pripravimo ga lahko na zalogo kot drugo suho pecivo in ga v primerni škatli hranimo tudi ves mesec. V testo zmešamo oreščke po izbiri, mandlje, lešnike, orehe ali mešanico vseh, zraven pa rozine ali suhe brusnice. Poseben okus bo naredila jedilna čokolada, ki jo dodamo narezano na koščke.

Domači prijatelj
Za 4 osebe.

  • 2 jajci

  • 150 g sladkorja

  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja

  • 0,5 žličke naribane limonine lupinice

  • 40 g masla

  • 2 žlici mleka

  • 300 g gladke bele moke

  • 1 žlička pecilnega praška

  • 100 g oreščkov

  • 50 g rozin

  • 50 g jedilne čokolade

  • ščepec soli

  •  

Priprava


1. Moko presejemo in zmešamo s pecilnim praškom. Oreške grobo nasekljamo, čokolado narežemo na koščke.

2. V skledi penasto umešamo jajca, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico in sol. Dodamo mleko in zmehčano maslo in gladko razmešamo z mikserjem.

3. V maso stresemo rozine, oreščke in čokolado in premešamo s kuhalnico. Postopoma dodajamo moko in zgnetemo v kompaktno zmes.

4. Razdelimo na dva dela in iz vsakega oblikujemo štruco, ki ju položimo v namaščen pekač.

5. Z roko sploščimo na centimeter debeline, pečemo približno pol ure na temperaturi približno pol ure.

6. Nekoliko ohladimo, narežemo na 2 centimetra debele rezine in še nekaj minut pečemo v pečici.

 

Priporočamo še: 3 rogljički za uvod v praznično peko piškotov


Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Kikagogo/Getty Images

 

Datum Objave: 29.11.2023 ob 07:11

Več iz te teme:

piškotipecivodomači prijatelj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja