Odprta Kuhinja

Francoska čebulna juha: pomembno je, kdaj jo posolimo

Odpri galerijo
A+   A-
Za dobro francosko čebulno juho sta odločilni dve sestavini, čebula in potrpežljivost. Potrebni so vzvišen in zamišljen pogled, v roki kuhalnica, ki se nenehno vrti, na pultu steklenica pravkar odprtega belega vina, se razume, vrhunske kakovosti. Kuhamo po francosko, kar naj bi pomenilo nekaj posebnega.


Ko bo na mizi čebulna juha, bo treba olupiti in narezati goro čebule. Rezanje čebule na tanke lističe je preprosto samo za popolne amaterje. Vemo, da je treba imeti pravi nož, velik, širok, s tankim rezilom in predvsem zelo oster. Hitro in pravilno rezanje čebule je spretnost, ki marsikaj pove o kuharju. Moja vzornica je Meryl Streep v filmu Julie and Julia. Še vedno se trudim doseči njene osupljive rezultate in nato zmagoslavno prodati svoje knjige do zadnje. Zelo francoska Julia ni mogla porabiti vse tiste čebule za nič drugega kot za juho.

Ko je čebula vrhunsko nalistana, je naslednji izziv potrpežljivo karameliziranje. Originalno bi čebulo pražili na maslu (maslo in še več masla), jaz iz določenih razlogov izberem olje.

V tej fazi se čebule nikakor ne sme soliti, ker bi spustila tekočino. Raje jo posipam s sladkorjem, kar pospeši karameliziranje. Želim, da je čebula mehka, kremna, zlato rumene barve. Na koncu je je v posodi pol manj kot na začetku. Tu je trenutek za začimbe.

V nobenem receptu nisem našla drugega kot sol in poper. Moj prispevek za zdravo kuhinjo je kumin. V juhi je precej maščobe in tudi čebula ni ravno lahko prebavljiva, zato bo kumin prišel prav za prebavo.

Težko bi rekla, kaj je bolj neprijetno, vonj po praženi čebuli v laseh in obleki ali pekoče oči. Z ostrim nožem čebulo manj poškodujemo, zato spusti manj tekočine, zato oči manj pečejo. Pomaga tudi hladen nož. Če se spomnite, ga pred rezanjem postavite kar v zamrzovalnik. Jaz na to pozabim, zato uporabim drug trik: dihanje skozi usta. Globok vdih odnese pekočino v pljuča in predstavljam si, da je to celo koristno, saj je čebula ljudsko zdravilo proti vnetju.

Francoska čebulna juha


Za 2 osebi.

  • 3 velike čebule

  • 4 žlice oljčnega olja

  • žlička sladkorja

  • žlička mešanice za zelenjavno juho (ali pol litra jušne osnove)

  • sol in poper (če je mogoče, beli)

  • žlička mletega kumina

  • žlica moke

  • 4 rezine belega kruha

  • kozarec belega vina (ni nujno)

  • veganski sir grojer (ni nujno)


Priprava


1. Čebulo narežemo na lističe. V posodi, v kateri bomo kuhali juho, segrejemo olje. Med mešanjem počasi popražimo čebulo do zlato rumene barve. Vmes posipamo s sladkorjem, da lepo karamelizira. Temperatura naj bo nizka do srednja, na zelo vroči maščobi se čebula ne bo pravilno zmehčala.

2. Približno pol litra vode zavremo z začimbami za zelenjavno juho.

3. Podušeno karamelizirano čebulo enakomerno posipamo z moko in minuto ali dve pražimo, šele nato posolimo, začinimo s kuminom in popramo. Med mešanjem prilivamo jušno osnovo. Kuhamo pri srednji temperaturi 20 minut. Na začetku prilijmo raje manj vode in juho postopoma redčimo do gostote, kot jo ima na primer enolončnica. Ko je kuhana, jo izboljšamo s kozarcem belega vina.

4. Kruh opečemo v opekaču, v pečici ali kar na ponvi. Rezine naj bodo po robovih hrustljavo zapečene.

5. Juho lahko serviramo na dva načina. Za preprosto jed na krožnik položimo opečen kruh in prelijemo z zelo vročo juho. Druga možnost: vključimo pečico na 200 stopinj, izberemo način peke žar. Juho naložimo v ognjevarne skledice, nanjo položimo opečeno rezino kruha in jo posipamo z naribanim sirom. V ogreti pečici kratko gratiniramo in takoj ponudimo.
Priporočamo še: Kako pravilno shranimo govejo juho, da ne postane kisla
Datum Objave: 10.3.2023 ob 12:03

Več iz te teme:

brezmesne jedijuhe in enolončnicečebulačebulna juharezanje čebule

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja