Odprta Kuhinja

Fritki: belgijski krompirček

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Fritki so belgijska nacionalna in vsakdanja jed, priljubljena tudi med mladimi – v nasprotju z našimi žganci.


Hecna naloga je, ko želiš nekomu iz druge države predstaviti, kaj pri nas jemo. Najprej mi pridejo na misel žganci in potica, potem se hitro popravim, da tega v bistvu nihče ne je, še posebno ne vsak dan. Intenzivno razmišljam o tem, kaj imamo pri nas običajno na krožnikih. Naš obisk z zanimanjem posluša približne kulinarične prevode. Seveda razložim, da uspešno veganiziram večino vsakdanjih krožnikov. Na koncu za predstavitev vseeno izberemo ajdove žgance. Še dobro, da ne potice! Ajdove žgance naredim kar dobre, povrhu tega je v hladilniku ostal kozarec doma kisanega zelja, ki ga je treba čim prej porabiti. Kdo bo še jedel kislo zelje, ko se začenja poletje, razen kulinarični obiski, ki so dovolj stran od naše tradicije.

Kosilo je bilo super in dobra iztočnica za pogovor o njihovih navadah pri mizi. »Ah,« se je zasmejala naša mlada gostja iz Belgije, »pri nas imamo fritke, čokolado in pivo. Pa vaflje. V glavnem fritke, na vsakem vogalu jih lahko dobiš.« Izkazalo se je, da so fritki, torej ocvrt krompirček, belgijska nacionalna in vsakdanja jed, priljubljena tudi med mladimi. V nasprotju z žganci. Na splošno je ocenila njihove jedi kot popolnoma nezdrave in brez domišljije, zelo okusne in priljubljene. Belgija ni naklonjena veganom, najbolj običajen krožnik je opisala kot, saj veš, zrezek in krompir. Krompir je praviloma ocvrt, torej pomfri? Nikakor ne, kar ves svet pozna kot francoski pommes frites, so originalno belgijski fritki. Belgijci imajo ocvrt krompirček za svojega, krožnik z rjavo omako, zrezkom in pomfrijem, pardon, s fritki, se šteje za belgijsko tradicionalno jed.

Malo sem raziskala, kako je s tem, in naletela na že dolgo trajajoč spor za pravico do ocvrtega krompirčka, ki gre res v prid Belgijcem. Kdor koli kuha, je povedala Belgijka, ima doma strojček za rezanje krompirja.

Naslednji dan smo kuhali po flamsko. Klasičen recept smo veganizirali z nadomestkom za meso, ostalo vse po receptu. Krompir smo narezali po starinsko, z nožem. Zelo mi je bil všeč tisti del recepta, ki vključuje temno pivo. Iz naše zaloge za k pici sem izbrala nefiltrirano nepasterizirano močno temno pivo Starvation, Reservoir Dogs, ki je bilo varjeno v Novi Gorici. Za recept ne potrebuješ cele steklenice, kakšen požirek je ostal zame.

Mednarodni obisk sva zadovoljno zaključili; jaz sem dobila fritke in ona praznik piknikov. Oboje sva sicer imeli že prej, vendar ne v pravem kontekstu.
Deloindom.si: Samooskrbni vrt: Z dobrim načrtovanjem do več pridelka

Fritki in priloga • 4 krompirji

 • korenček

 • 180 g rastlinskega nadomestka mesa (tofu, tempeh ali seitan)

 • 250 g gob (šampinjoni, šitake ali mešano)

 • čebula

 • žlica gorčice

 • 3 rezine belega kruha

 • timijan in rožmarin (če je možno sveža zelišča)

 • 2 žlici oljčnega olja

 • žlica sojine omake

 • 100 ml temnega piva

 • 200 ml jušne osnove (ali vode in jušne začimbe)

 • olje za peko ali cvrtje krompirja


Priprava


1. Krompir narežite na palčke in pustite v vodi. Korenček narežite v isti velikosti kot krompir, čvrst tofu (ali tempeh ali seitan) na koščke za en grižljaj, klobuke gob na četrtine, čebulo na rezine. Kruh namažite z gorčico. Osmukajte in nasekljajte zelišča.

2. V večji ponvi na olju najprej popražite čebulo, dodajte kruh, gobe in korenček. Ko se začne prijemati, zalijte s sojino omako, pivom ter dodajte zelišča. Ko izpari, dodajte tempeh in jušno osnovo. Kuhajte nekje 15 minut, merilo je korenček. Kruh se bo razpustil in povezal omako.

3. Narezan krompir stresite v slano vrelo vodo za tri minute, nato ga ohladite na cedilu. Stresite ga v namaščen pekač in pecite v prej ogreti pečici (180 stopinj) kakšnih 10 minut ali po porcijah ocvrite v precej maščobe.
Priporočamo še: Od zdaj naprej boste polento pripravljali le še takole
Datum Objave: 10.5.2022 ob 10:05

Več iz te teme:

prilogekrompirkrompirčekfritki

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja