Od zdaj naprej boste polento pripravljali le še takole

Bartosz Luczak/Getty Images

Polenta po florentinsko se odlično odreže v vlogi priloge, pa tudi glavne jedi, ko si zaželimo nekaj lahkega.

Polenta se pogosto preplete s slovensko tradicionalno kuhinjo, sicer pa ta jed iz koruznega zdroba izvira iz sosednje Italije. Poznamo kar nekaj njenih različic. Lahko jo pripravimo kot kašo, jo potopimo v mleko, ali pa postrežemo kot prilogo h glavnim mesnim jedem ali enolončnicam, ocvremo in popečemo na žaru. Lahko ji dodamo začimbe, jo zabelimo z obilico oljčnega olja, na primer. Lahko pa jo skuhamo tudi po florentinsko. In zdi se nam, da vam bo ta različica, ki jo je sicer navdihnila florentinska jajca, nadvse všeč.

Gotovo ste že opazili, da je v trgovini mogoče kupiti že narejeno polento, ki je vakuumsko pakirana. Kadar se vam v kuhinji zares ne ljubi preveč pretegniti, jo lahko uporabite kot odlično bližnjico do spodnje jedi. Ker pa tudi sicer ne spada med težke kuharske izzive, se je lahko lotite sami. V tem primeru je pomembno, da to storite vsaj pol ure, preden boste zagnali pečico, da se bo dodobra strdila in ohladila.

Priporočamo naš najljubši način: Kako skuhamo polento, da je ni treba mešati

Polenta po florentinsko

  • maslo za premazovanje pekača
  • pol kg ohlajene polente
  • sveže mleti poper
  • 1 vrečka mlade špinače
  • 2 žlici surovega masla
  • sesekljana polovica čebule
  • zdrobljen strok česna
  • pol žličke soli
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 280 ml mleka (ali več po potrebi)
  • pol skodelice ribanega parmezana
  • 2 žlici sveže stisnjenega limonovega soka

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač (za lazanjo) premažemo z maslom. Ohlajeno polento narežemo na rezine in jo na pekač položimo tako, kot bi kolobarje krompirja polagali za musako. Rahlo solimo in popramo.

2. Na štedilniku segrejemo ponev in v njej od 3 do 4 minute blanširamo špinačo, nato jo prestavimo v posodo srednje velikosti (vodo odlijemo).

3. V isti ponvi raztopimo maslo, dodamo čebulo, česen in pol žličke soli. Pražimo približno 5 minut. Dodamo koruzni škrob (lahko tudi moko) in dobro minuto ves čas mešamo. Dodamo mleko in počakamo, da prične rahlo vreti. Neprestano mešamo, da se zmes poenoti in postane gladka brez grudic. Nato vse skupaj odmaknemo z ognja ter vmešamo polovico parmezana, špinačo in limonov sok.

4. Špinačni bešamel prelijemo čez polento, na vrh pa posujemo s preostankom parmezana. Vse skupaj porinemo v pečico za 25 minut. Nato na pečici vklopimo funkcijo žar in pečemo še 3 do pet minut, da jed dobi hrustljavo zapečeno skorjo.

Poizkusite še: Skleda s šparglji: najboljši način za pripravo zdravega in nasitnega kosila ali večerje

Fotografija: Bartosz Luczak/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed