Odprta Kuhinja

Genialen recept za poletne testenine s sestavino, ki je ne boste uganili

Fotografija: Francesco Marzovillo/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Za kosilo skočimo v sosednjo Italijo. Če tudi le za dobro uro, da pojemo krožnik slastnih testenin.


Testenine bomo seveda pripravili sami, pri kuhi pa se bomo zgledovali po Nancy Harmon Jenkins, avtorici kuharskih knjig in poznavalki mediteranske diete ter oljčnega olja. Kako izpod njenih rok po takšnem nazivu lahko ne bi nastala odlična pašta? Nemogoče!

Skratka, ko si poleti za kosilo zaželimo testenin, bi radi tudi, da so hitro pripravljene, lahkotnega okusa in da ne bodo preveč obtežile našega želodca. Vse te kriterije naš današnji recept odkljuka, saj bomo pripravili testenine s pestom. A ne ustavite se tukaj, češ, da to jed že poznate. Kot smo že zapisali, bomo danes pripravljali recept poznavalke, ki nam skozi pripravo razkrije tudi trik, kako doseči zavidljivo kremasto in polno teksturo.

Ključno je tudi, da testenine skuhamo na zob po navodilih na embalaži, kar seveda že znamo. Namesto, da bi le odprli kozarec že pripravljene zelene italijanske paste, pa bomo pesto seveda pripravili sami. A naj vas to ne plaši, zelena pašta bo pripravljena, kot bi mignil.

Sestavine za pesto najbrž lahko nekako predvidite, bazilika, česen, pinjole in parmezan bodo v glavni vlogi. Jenkinseva pa nas spodbuja, da dodamo tudi kakšna druga zelišča z domačega vrta kot so na primer peteršilj ali celo koprive. Sedaj pa je čas, da razkrijemo še genialno skrito sestavino naše omake. Krompir! Si morate misliti? Edina jed, ki se je spomnimo, da vključuje kombinacijo testenin in krompirja je namreč tale pozabljena slovenska jed.

No, krompir bo testeninam zaradi visoke vsebnosti škroba dodal še bolj kremasto teksturo, hkrati pa popestril celoten krožnik s presenetljivo povezovalno vlogo. Smo vas prepričali, da recept preizkusite?

Sestavine



  • 2 skodelici svežih listov bazilike

  • 1/4 skodelice pinjol

  • 1 čajna žlička soli

  • 2 stroka česna

  • 1/2 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja

  • 1/2 skodelice sveže naribanega parmezana

  • sol po okusu

  • 200g krompirja

  • 115g mladega stročjega fižola

  • 450g testenin po želji


Priprava


1. Najprej pripravimo pesto. V multipraktik dodamo baziliko, pinjole, sol in česen. Pulziramo dokler listi bazilike niso grobo zmleti, nato postopoma dodajamo olje. Dodamo še parmezan. Poskusimo in po potrebi dodamo še soli, olja ali parmezana.

2. Zavremo vodo in dodamo dve žlici soli ter rezine krompirja. Kuhamo približno 5 minut, nato dodamo še stročji fižol in kuhamo nadaljnjih 5 minut.

3. V isti lonec dodamo testenine in jih kuhamo, dokler niso pripravljene na zob. Ko so krompir, fižol in testenine mehke, jih nemudoma odcedimo in postavimo v ogreto pečico, da se ne bi ohladili. Vmešamo pesto in dobro premešamo. Postrežemo takoj.
Preberite še: Granadirmarš: pozabljena jed iz krompirja in testenin

Fotografija: Francesco Marzovillo/Getty Images
Datum Objave: 25.7.2023 ob 12:07

Več iz te teme:

testeninekrompirpesto

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.