Odprta Kuhinja

Gobova juha s krompirjem

FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
A+   A-
Recept nam je narekovala karizmatična Tatjana Marušič, ki poletja preživlja na bohinjski Planini v Lazu.

Pri gobovi juhi ni kaj komplicirati,« je jasna Tatjana Marušič, ki poletja že več kot štiri desetletja preživlja 1650 metrov visoko. Legendo Planine pod Lazom lahko tudi obiščete, če v Lazu poiščete Petričev stan, ki je poleti spremenjen v živi muzej. Bržčas vam bo sogovornica razkrila kakšno zanimivost iz preteklosti te planine, denimo to, da je Petričev stan označen z letnico 1876, omenjena lesena stavba pa ni posebna samo zaradi starosti, ampak tudi zato, ker je to eden od dveh stanov, ki sta v planinah nad Bohinjem zaščitena. 

Sestavine

Za 4–6 oseb.

  • 4 macesnovi gobani, lahko tudi jurčki
  • pest lisičk
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 1 srednje velika čebula
  • malo olja
  • zelišča (materina dušica, peteršilj)
  • sol, poper

Priprava

  1. Čebulo nasekljamo in prepražimo na olju. Nato dodamo gobe – večje narežemo na večje kose, medtem ko manjših, denimo lisičk, ni treba rezati. Malo prepražimo, dodamo olupljen in na podobno velike kose narezan krompir. Zalijemo z vodo, zavremo. Solimo in popramo.
  2. Po desetih ali petnajstih minutah dodamo nasekljana zelišča in kuhamo še kakih deset minut.
  3. Nato poskusimo krompir: ko je kuhan, je gobova juha nared.

Priporočamo še: Piccola Cafe: Dekleta, ki so s prav posebnim lokalom popestrile tržnico v Šiški

Datum Objave: 23.8.2024 ob 08:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj