Odprta Kuhinja

Gobe, ki jih lahko nabiramo prav zdaj

Lisičke (Foto: Susie Hedberg/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
V hribih pod Triglavom smo poskusili odlično gobovo juho in se vprašali, katere gobe zdaj rastejo v slovenskih gozdovih.

Ko nas je pot to poletje zanesla v planine nad Bohinjem, smo se pri kosilu pridružili ekipi, ki na pašnikih preživlja poletja in skrbi za krave, ovce, prašičke in tudi za lamo z imenom Pablo. Ta je v nekaj mesecih postala že pravi simbol Planine v Lazu (1650 nadmorskih metrov), kjer poletja že več kot štirideset let preživlja Tatjana Marušič.

Tatjana Marušič, ki poletja preživlja na Planini v Lazu, je iznajdljiva kuharica. FOTO: Špela Ankele
Tatjana Marušič, ki poletja preživlja na Planini v Lazu, je iznajdljiva kuharica. FOTO: Špela Ankele

Iz kotlička ali lonca

Prav ona je zbrani pastirski ekipi ta dan pripravila kosilo, gobovo juho je skuhala na prav poseben način: v kotličku, ki se je grel nad ognjiščem. Takšno juho seveda lahko pripravimo tudi na domačem štedilniku v čisto navadnem loncu, je pa tista, postrežena na svežem gorskem zraku, nedvomno še za odtenek bolj slastna.

image_alt
Gobova juha s krompirjem

V gorah, kjer je do najbližje trgovine ura in pol hoje, nato pa sledi še daljša vožnja po ovinkasti cesti, je treba paziti na vsak košček hrane in zato sta bili v tej juhi samo dve glavni sestavini, poleg gob še krompir. Lahko dodamo še kaj drugega, denimo korenje ali drugo zelenjavo, ter juho, ko je ta že na krožniku, obogatimo s kančkom smetane.

Odlična, če jo skuhamo v kotličku, seveda pa jo lahko pripravimo v čisto običajnem loncu. Foto: Brane Piano
Odlična, če jo skuhamo v kotličku, seveda pa jo lahko pripravimo v čisto običajnem loncu. Foto: Brane Piano

Te dni lahko najdemo tudi lisičke – privoščimo si jih z jajcem, vključimo v gobovo juho ali pripravimo kako drugače. FOTO: Špela ANKELE
Te dni lahko najdemo tudi lisičke – privoščimo si jih z jajcem, vključimo v gobovo juho ali pripravimo kako drugače. FOTO: Špela ANKELE

Katere gobe rastejo zdaj

In katere gobe trenutno rastejo v slovenskih gozdovih? Poklicali smo v Bovec, kjer oče Bojan in hči Anja Rot vodita kiosk z lokalno hrano Bovška kuhn'ca, hkrati pa sta avtorja nedavno izdane knjige z naslovom Gobe nabiramo vse leto. Oba sta velika poznavalca gob: oče je eden naših najboljših determinatorjev, torej določevalcev gobjih vrst, hčerka pa gre po njegovih stopinjah.

»V višjih legah bi te dni že lahko našli jesenske gobe, vrste golobic, tudi lisičke – je pa to seveda odvisno od terena, padavin in nadmorske višine,« nam je v dneh, ko je v Bovcu precej turistov in z njimi tudi veliko dela v kiosku z lokalno hitro hrano, pojasnila Anja. O tem, kakšna je oziroma še bo gobja sezona, pa pravi: »Na splošno govoriti o gobji sezoni je težko, kajti na začetku leta je bilo gob povprečno, saj je bilo toplo in dovolj vlažno. Večino poletja je bilo v naših krajih suho vreme, zato so gobe slabo rasle, zdaj pa slišiva, da so v višjih legah drugod po Sloveniji kar solidno uspevale. Kaj vse nam bo še prineslo leto, ne vemo, saj je tudi pri gobah tako kot drugje, letina je odvisna od vremena.«

Prelepa najdba FOTO: Tina Horvat
Prelepa najdba FOTO: Tina Horvat

Priporočamo še: Piccola Cafe: Dekleta, ki so s prav posebnim lokalom popestrile tržnico v Šiški

Datum Objave: 23.8.2024 ob 08:08

Več iz te teme:

gobegobova juhanabiralništvo

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.