Gobe, ki jih lahko nabiramo prav zdaj
Ko nas je pot to poletje zanesla v planine nad Bohinjem, smo se pri kosilu pridružili ekipi, ki na pašnikih preživlja poletja in skrbi za krave, ovce, prašičke in tudi za lamo z imenom Pablo. Ta je v nekaj mesecih postala že pravi simbol Planine v Lazu (1650 nadmorskih metrov), kjer poletja že več kot štirideset let preživlja Tatjana Marušič.
Iz kotlička ali lonca
Prav ona je zbrani pastirski ekipi ta dan pripravila kosilo, gobovo juho je skuhala na prav poseben način: v kotličku, ki se je grel nad ognjiščem. Takšno juho seveda lahko pripravimo tudi na domačem štedilniku v čisto navadnem loncu, je pa tista, postrežena na svežem gorskem zraku, nedvomno še za odtenek bolj slastna.
V gorah, kjer je do najbližje trgovine ura in pol hoje, nato pa sledi še daljša vožnja po ovinkasti cesti, je treba paziti na vsak košček hrane in zato sta bili v tej juhi samo dve glavni sestavini, poleg gob še krompir. Lahko dodamo še kaj drugega, denimo korenje ali drugo zelenjavo, ter juho, ko je ta že na krožniku, obogatimo s kančkom smetane.
Katere gobe rastejo zdaj
In katere gobe trenutno rastejo v slovenskih gozdovih? Poklicali smo v Bovec, kjer oče Bojan in hči Anja Rot vodita kiosk z lokalno hrano Bovška kuhn'ca, hkrati pa sta avtorja nedavno izdane knjige z naslovom Gobe nabiramo vse leto. Oba sta velika poznavalca gob: oče je eden naših najboljših determinatorjev, torej določevalcev gobjih vrst, hčerka pa gre po njegovih stopinjah.
»V višjih legah bi te dni že lahko našli jesenske gobe, vrste golobic, tudi lisičke – je pa to seveda odvisno od terena, padavin in nadmorske višine,« nam je v dneh, ko je v Bovcu precej turistov in z njimi tudi veliko dela v kiosku z lokalno hitro hrano, pojasnila Anja. O tem, kakšna je oziroma še bo gobja sezona, pa pravi: »Na splošno govoriti o gobji sezoni je težko, kajti na začetku leta je bilo gob povprečno, saj je bilo toplo in dovolj vlažno. Večino poletja je bilo v naših krajih suho vreme, zato so gobe slabo rasle, zdaj pa slišiva, da so v višjih legah drugod po Sloveniji kar solidno uspevale. Kaj vse nam bo še prineslo leto, ne vemo, saj je tudi pri gobah tako kot drugje, letina je odvisna od vremena.«
Priporočamo še: Piccola Cafe: Dekleta, ki so s prav posebnim lokalom popestrile tržnico v Šiški