Odprta Kuhinja

Hitra torta vrtnica iz vlečenega testa

Hitra torta vrtnica iz vlečenega testa (Foto: Slavka Ilich)
Odpri galerijo
A+   A-
Ideja, kako porabiti ostanke vlečenega testa in pripraviti hitro sladico iz tistega, kar je treba pospraviti v hladilniku.

Recept, ki je spomin na sejem kuharskih knjig v Parizu pred nekaj leti. Tam so nekateri avtorji kuhali v živo. Med njimi tudi legendarna Grkinja Vefa Alexiadou, ki je iz »ostankov« testa za zavitke in nekaj žlic nadevov naredila vrtnico. Kolikor je testa, toliko velika je lahko. Meni so ostali štirje kosi kupljenega vlečenega testa, raztepeno jajce, polovica lončka sladke smetane, nekaj žlic rikote in pest zamrznjenih borovnic. To je to, več v receptu!

Torta vrtnica

  • 4 listi polnovrednega testa za zavitke
  • 5–6 žlic masla ghee
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • pol lončka sladke (ali kisle) smetane
  • 4 žlice rikote
  • jajce
  • žlička vode
  • žlička vaniljevega sladkorja
  • pest zamrznjenih (ali svežih) borovnic

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto obložimo s papirjem za peko in ga pomažemo s čopičem in maslom.
  2. Na deski razgrnemo prvi list testa, ga pomažemo z maslom in posujemo z žlico sladkorja. Z rokami ga zgubamo kot »favde« (približno 5 cm v višino), tako da začnemo od spodnjega roba proti zgornjemu. Nato testo previdno prenesemo na pekač. Začnemo ob robu ter nadaljujemo proti notranjosti, tako da zadnji list zvijemo v sredini. Na koncu testo razpremo tam, kjer smo ga pri prenašanju preveč stisnili.
  3. Vrtnico rahlo pomažemo z raztepenim jajcem z vodo, pre­ostanek jajca pa zamešamo v skuto in smetano z vaniljevim sladkorjem. To zmes neenakomerno nakapljamo med zgubano testo, potresemo še z borovnicami in pečemo 20–25 minut oziroma toliko, da se vrtnica obarva.

Recept in fotografija: Slavka Ilich

Priporočamo še: Zelo preprosto: polnjena štruca iz vlečenega testa (VIDEO)

Datum Objave: 12.2.2024 ob 11:02

Več iz te teme:

vlečeno testosladicehitra sladica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja