Odprta Kuhinja

Hrustljavo popečen krompir s skrivno sestavino

ni podpisa
Odpri galerijo

Ko se bo končalo obdobje, ki ga vsi težko prenašamo, bomo, upam, rekli, da smo ne nazadnje imeli krompir.Kadar komu kaj uspe, ne da bi imel v resnici prave sposobnosti, zasluge ali še manj znanje za ta uspeh, pravimo, da je imel krompir. V večjem delu Evrope poznajo izraz imeti krompir, zato ga verjetno lahko povežem s simbolom naključne sreče in srečnega izida kljub slabim izbiram. Te dni se veliko govori o sreči, manj pa o krompirju. Pravzaprav me čudi, da se krompirja ne omenja pogosteje. Ne nazadnje smo večinoma zrasli na krompirju. Odkar ga je zaukazala gojiti Marija Terezija, je naša glavna lokalna hrana. Ukaz od zgoraj je prišel z namenom, da prepreči hudo lakoto, ki je v tistem času grozila Evropi. Ljudje niso razumeli, da ima sicer strupena rastlina užitne gomolje, polne škroba. Čeprav so se zmrdovali, jih je krompir vseeno rešil.

Krompir zraste tudi v slabših vremenskih razmerah, posadiš ga kamor koli, v vsako gredico in celo na balkonu. Pridelaš ga lahko v zaboju s slamo. Predstavljam si, da bi lahko marsikaj zasadili z njim, torej s srečo. Velika parkirišča, trgovska naselja, rasel bi ob kolesarskih stezah in na zapuščeni nikogaršnji zemlji. Še neumen kmet pridela debel krompir, torej? Predlagam, da samooskrbno razmišljanje o krompirju uvrstimo med novoletne odločitve, ki imajo smisel. Hočem reči, odločitev, da bom naslednje leto več kolesarila, nima pravega smisla, saj se moje kolo že več sezon stara v vrtni lopi. Lahko pa se odločim, da krompirju in drugi zelenjavi, ki pri nas dobro uspeva, odstopim še eno cvetlično gredico. Ko se bo končalo obdobje, ki ga vsi težko prenašamo, bomo, upam, rekli, da smo ne nazadnje imeli krompir. Če bo dovolj krompirja tudi v shrambah in na krožnikih, se nam ni bati hujšega.

Krompir, pečen po tem receptu, bo vsekakor presenetil z okusom. Pečen je na kokosovi maščobi in še povaljan v kokosovih kosmičih. Rezultat je odštekan, bi rekli v prejšnjih časih. Z domišljijo bi recept lahko imenovali zasnežen krompir, še posebno kadar pravega snega ni niti na razglednicah. S kuhanjem ne bo posebnega dela, cenovno je več kot dostopen, krompir imamo vsi radi, zato z njim ne moreš prav zgrešiti.

Novoletni krompir


Sestavine za dva.

  • 600 g srednje debelega krompirja

  • sol

  • 2 žlici kokosove maščobe

  • 2 žlici drobnih kokosovih kosmičev


Priprava


1. Krompir olupite in po dolgem narežite na četrtine. Kuhajte ga v precej slani vodi od pet do deset minut. Čas kuhanja je odvisen od vrste krompirja, vsekakor ga je treba odstaviti, preden se začne po robovih mehčati.

2. Vključite pečico na 200 stopinj.

3. Kuhan krompir popolnoma odcedite, najbolje v velikem cedilu, nato ga vrnite v prazen in še vroč lonec, v katerem ste ga kuhali. Posujte s kokosovimi kosmiči, pokrijte in pretresite, da se kokos oprime vlažnega krompirja.

4. V primerno velikem pekaču segrejte kokosovo maščobo. Nanjo stresite krompir s kokosom in ga poravnajte, da v eni plasti pokrije dno.

5. Pecite v ogreti pečici približno pol ure.
Priporočamo še: 3 zmagovalni recepti za kruh, ki smo ga lani vneto pekli
Datum Objave: 5.1.2022 ob 08:01

Več iz te teme:

prilogekrompirkokos

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja