Ideja iz zabojčka: kremna juha iz pečene zelenjave

Če ne veste, kaj bi v kuhinji počeli s koromačem, je ta recept kot nalašč za slastno kosilo v obliki kremne juhe.

Vsaka stvar je za kaj drugega dobra in tale situacija je čudovita priložnost za kuhanje. Marsikdo je odkril ali vsaj razvil, da ne rečem nadgradil svoj zanemarjeni talent za kuhanje. Danes ko vsi živimo bolj kot ne on line, je to res preprosto. Kolikor sledim, so kuharski recepti med najbolj branimi, takoj za tistimi, ki jih tu zdaj ne bom omenjala.

Kuhamo seveda iz sestavin, ki so v hladilniku, omejene možnosti pa so povod za kreativnost. Ugodna okoliščina je tudi to, da je nenadoma vse ozelenelo. Pojavljajo se prvi z elastiko speti šopki špargljev. Ne vem, kako se določi, koliko špargljev gre v šopek, ampak naš prijatelj, ki jih goji, bi mi postregel z logičnim odgovorom. Tudi če bi si ga sproti izmislil, bi ga goreče zagovarjal. Takšen je in takega ga imamo radi. Njegov šopek špargljev je določil recept, ki ga tu delim z vami.

Koromač

Poleg špargljev sem v zabojčku dragocene zelenjave našla nekaj gomoljev koromača. To je tista zelenjava, ki je skoraj nihče ne pozna bolj kot po imenu. Če bi naredila hitro anketo med mojimi prijatelji, bi imeli težave celo s tem, kaj je to koromač. Imen ima res veliko: sladki komarček, janež, finokio (finocchio). Tisti, ki bi vedeli, kaj je to, pa bi bili v zadregi, kaj z njim početi v kuhinji. Okus ima malo po čebuli, le da je bistveno bolj blag, struktura je tudi podobna čebuli, vlaknasta, listi so v nasprotju z belim gomoljem kričeče zeleni in puhasti. V notranjosti se včasih najde najboljši del, to je mlad poganjek. Tu ni dileme, kaj bi z njim, ker ga sproti pojem. Zanimivo se mi zdi, da je gomolj koromača lahko ženskega ali moškega spola. Tisti debeli, menda bolj okusni, so moški koromači, če je gomolj sploščen in poln poganjkov, pa je koromačevka.

Receptov je sicer zelo veliko. Najbolj preprost je ta, da gomolj prečno narežete na rezine in popečete na oljčnem olju, malo posolite in to je to. Olesenele zunanje plasti je smiselno odstraniti, da ni vsa jed nitkasta. V varčni kuhinji te ostanke pokuhate za jušno osnovo. Listke prav tako popražite, ker so dekorativni, pa jih nekaj pustite nekaj za povrh, da bo krožnik naredil vtis. Kuharji vedno potrebujemo vzdihe oooo, kako lepo in nato še mnjam, kako je dobro.

Moj najljubši recept je koromač v razkošni presni solati s pomarančami, olivami in noro dobrim prelivom, ki pa je bolj zimska jed. Pomaranče nekako povezujem z decembrom in trenutno jih nimam. Tokrat me je zabojček zelenjave nagovoril, da sem ga združila s šparglji. Zadnji koromači in prvi šparglji so se tako znašli pečeni v juhi. Upam, da se vam sliši dovolj kreativno, da recept poskusite in preverite, ali je tudi okusno.

Sestavine za dva

  • 2 gomolja koromača
  • pol šopka gojenih špargljev
  • mlada čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper
  • žlica limonovega soka

Priprava

1. Koromač očistite, ločite zunanje preveč vlaknaste dele, gomolj narežite na centimeter široke lunice. Nasekljajte liste, prihranite le poganjke. Mlado čebulo narežite na široke kolute. Šparglje nalomite na tri ali štiri kose. Spodnji, olesenel del, ločite.

2. Vključite pečico na 200 stopinj. Pekač obložite s papirjem za peko.

3. Narezano zelenjavo v skledi pomečkajte z oljčnim oljem, soljo in poprom. Razporedite po pekaču in pecite približno 20 minut, da ostane zelenjava še čvrsta. Vmes malo pomešajte.

4. Olesenele dele špargljev in zunanji del koromača medtem kuhajte v slani vodi najmanj deset minut, lahko dlje, in precedite. Tekočino prihranite.

5. Pečeno zelenjavo zmiksajte v blenderju skupaj s toliko jušne osnove, da dobite želeno gostoto. Na krožnikih pokapljate z oljčnim oljem in dekorirajte s poganjki koromača.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: okusna kosila prav vsak dan
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana