Ideja za hitro kosilo z omako in rižem, ki bo pogosto na mizi

Zelenjavne omake so hitro nared, na krožniku pa jih dopolnimo s preprosto prilogo, kot je riž.

Pogosto skuham takšno začinjeno omako, ki se najbolj ujame z lepo kuhanim basmatijem. Lepo kuhan pomeni, da ni al dente, še manj pa razkuhan. Pravilno kuhan basmati je rahel, na površini se zrnca riža postavijo v špičke, ko ga premešaš, se dvigne sopara.

Za popoln basmati odmerite riž in ga večkrat sperite. V Indiji so me učili, da se mora riž dotakniti dlani in prstov gospodinje. Zalijte ga z dvakratno količino vode in solite. Ko vre tri minute, štedilnik izklopite in pokrito posodo pustite pri miru kakšnih dvajset minut. Riž se kuha v sopari, ne odpirajte lonca in ne preverjajte, če je že. Pomembna je sopara, zato se mora pokrovka tesno prilegati. Če se ne, pod pokrovko položite bombažno krpo. Tik preden riž ponudite, ga nežno razrahljajte z dvojimi vilicami. Kuhinja bo dišala po daljnih deželah, vi pa boste potovali, kamor koli boste želeli, brez omejitev.

Moje nostalgične jedi imajo med sestavinami kurkumo, ingver, garam masalo ali vsaj kari.

Kari iz rumene buče

Za dva.

  • 500 g maslene buče
  • 3 žlice kokosovih kosmičev (suh nariban kokos)
  • 3 žlice indijskih oreščkov
  • večja čebula
  • žlica kokosove maščobe
  • košček svežega ingverja
  • pol zelenega čilija (ni nujno)
  • 2 stroka česna
  • žlička kurkume
  • žlička mletega koriandra
  • žlička mletega kumina
  • sol in poper
  • curry (kari) po okusu

Priprava

1. Košček ingverja, dva ali tri centimetre, odvisno od debeline korenine, ostrgajte z žličko. Narežite ga na rezinice, da prerežete vlakna, in nato nasekljajte. Bučo olupite, očistite sredico s semeni in narežite na enako velike kocke, nekje 3 x 3 cm. Čebulo nasekljajte čim bolj na drobno.

2. V veliki visoki ponvi na kokosovi maščobi kratko prepražite čebulo, dodajte ingver, pražite še eno minuto, dodajte bučo, narezano na kocke, premešajte in zalijte s 100 ml vode. Začinite z vsemi začimbami (kurkuma, kumin, koriander, sol in poper ter obvezno kari). Če je kari oster, pekoč, ga dodajajte previdno. Pokrito dušite pri nizki temperaturi, da se buča zmehča. Tu in tam premešajte po dnu in pazite, da ne kuhate predolgo, da buča ne razpade.

3. V blenderju zmiksajte kokos, česen, indijske oreščke in 300 ml vode. Nastane tekoča kokosova smetana. Ko je buča kuhana, kari zalijte s kokosovo smetano, nežno mešajte in počakajte, da skoraj zavre. Takoj, ko začne brbotati, odstavite in pustite pokrito kakšnih deset minut. Omaka se bo povezala in zgostila.

4. Kremno karijevo omako ponudite s kuhanim basmati rižem.

Priporočamo še: 7 ekspresno pripravljenih juh za zdravo in lahkotno večerjo
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed