Izvrstni krofi po receptu Francija Planinca

Še en recept, ki si ga ljubitelji krofov najraje podelimo. Razlog je tudi v tem, da je objavljen v knjigi Kruh in pecivo po domače, kultnem delu, ki doživlja že deset let slave.

Ko oblikujemo prve krofe, naredimo tudi 2 ali 3 majhne testene kroglice, ki jih pustimo vzhajati ob njih. Uporabimo jih za test vzhajanosti in toplote olja, če pečemo v navadni kozici. Franci Planinc sicer bolj svetuje električno globoko ponev, splošno imenovano picapan.

Preberite tudi: Kruh in pecivo po domače: knjiga, ki je uspešnica že deset let

Sestavine

  • 1 kg bele moke tip 400 ali 500
  • 6 dag svežega kvasa
  • 6 dl mleka (polnomastno)
  • 10 dag sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1,5 dag soli
  • 10 dag maščobe (maslo ali margarina)
  • 2 celi jajci
  • 3 rumenjaki
  • 3 cl ruma
  • naribana lupina 1 limone
  • olje za cvrtje
  • marelična marmelada

Priprava

1. Kratki kvasni nastavek: 0,5 kg moke, kvas, ves sladkor in toplo mleko zmešamo in pustimo, da naraste na dvojno količino.

2. Dodamo druge sestavine in s kuhalnico dobro zmešamo, nato pa na roke na pultu umesimo gladko, ne pretrdo testo, ki naj počiva 20 minut.

3. Razdelimo ga na kose, težke 5 do 10 dag, oblikujemo kroglice in jih položimo z »zaključkom« navzdol na pomokan prtiček ter pokrijemo z drugim prtičkom.

4. Ko so kroglice vzhajale, jih polagamo z zgornjo stranjo navzdol v vroče olje (v kozici naj bo 3,5 do 4 cm res vročega olja; temperaturo preverimo s kontrol­nimi kroglicami iz testa za krofe – če je temperatura pravšnja, se testena kroglica počasi obarva!).

5. Takoj pokrijemo s pokrovom. Po 3 minutah krofe odkrijemo, obrnemo in nepokrite do konca spečemo. Odlagamo jih na papirnate serviete.

6. Že malo ohlajene krofe napolnimo z marelično marmelado (uporabimo testomat pištolo ali dresirno vrečko) ter posipamo s sladkorjem v prahu.

Priporočamo še: Spletna delavnica z Matejo Delakorda: eno testo in tri pustna cvrtja

Fotografija: Jure Eržen

Novost na Deloindom.si: Nepremičninska pravna svetovalnica
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana