Odprta Kuhinja

Izvrstni regratovi polpeti, ki se jim ne boste mogli upreti

Rostiji z regratom
Odpri galerijo
A+   A-
Popolna popestritev nedeljskega krompirja. Regrat je njegov najboljši prijatelj tudi ko cveti.


Preden se lotimo priprave teh zares odličnih regratovih polpetov, pa si podrobno poglejmo rastlino, ki v sebi skriva marsikaj. Cvetovi, ki pregrinjajo travnike, so v tem času nekaj najlepšega, še posebno ko je košarica polna. Vsa ta barva na enem mestu te ne more pustiti hladnega. In iz te sončne energije je pripravljen tudi regratov sirup, ki sicer vsebuje sladkor, a je obogaten z vsemi dobrimi učinkovinami, ki jih cvet v tem času premore. Pri ljudeh, ki imajo težave z lenim črevesjem, deluje regrat spodbujevalno, pri pomanjkanju železa je skoraj nepogrešljiv, v tem pomladnem času celotna rastlina, tudi cvetovi, skrbi za boljšo presnovo, delovanje na jetra in žolč je tudi zelo pomembno, pa omeniti je treba, kako dobrodošli so izdelki iz regrata za odvajanje vode iz telesa.

Kateri deli rastline so zdravilni


Regrat je zdravilen v celoti, torej korenina, listje, steblo, cvetovi. Tako po vrstnem redu, kot se razvija, si sledi zdravilnost v določnem delu rastline: korenina in listje pred cvetenjem, steblo pred cvetenjem in cvetovi v polnem razcvetu.

Kako se znebiti grenčine


Grenčino delno ublažimo, če ga toplot­no obdelamo in ga ne pripravljamo le svežega kot solato, ampak kot prikuho, npr. juho, omlete, njoke, bučke s krompirjem in regratom, razne pite ... Je pa »zdravilnost« regrata prav v grenčini, ki jo vsebuje.

Sestavine



  • 740 g krompirja

  • 20 večjih odprtih cvetov regrata

  • žlica kisle smetane

  • jajce

  • 3 žlice moke

  • 4 žlice drobtin

  • sol

  • rdeča mleta paprika

  • limonova lupinica

  • maščoba za cvrtje


Priprava


1. Krompir operemo in v vodi skuhamo, olupimo in pretlačimo.

2. Dodamo osmukane cvetne lističe regrata, kislo smetano, sol, jajce, papriko, limonovo lupinico in na koncu še moko in drobtine ter premešamo.

3. Na ponvi segrejemo maščobo.

4. Z rokami oblikujemo polpete ali z žlico zajemamo žličnike in jih polagamo na ponev. Pustimo, da se zlato zapečejo z obeh strani.

5. Pečene polagamo na papirnato brisačo, da odteče odvečna maščoba, in ponudimo ob čemaževem pestu.
Priporočamo tudi: 15 jedi, ki lahko nastanejo iz zavitka listnatega testa

Fotografija: Eva Legiša
Datum Objave: 26.4.2021 ob 07:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: