Jabolčni štrudelj z vaniljevim pudingom

Spomin na sladice, ki smo jih delali pred desetletji.

Ta neklasični zavitek uvaja – puding! Mirjam Grilc se je, ob vsem razmišljanju o tem, kako dati novo podobo testu in jabolkom, spomnila peciva, ki ga je v njenih najstniških letih pripravljala mama: najprej je skuhala kompot, odvzela krhlje jabolk in v sadni vodi zakuhala puding. Na koncu je nastala zloženka iz biskvita, jabolčne čežane in pudinga – in tudi tale zavitek ima podobno dušo, v kateri se prepletajo okusi. Vanilja in sladko-kiselkasta jabolka sploh ne morejo dati slabega rezultata. Pri tem zavitku je treba upoštevati le to, da moramo pudingu (ki ga skuhamo malo gostejšega, z manj mleka) pred rezanjem dati dovolj časa, da se utrdi. Kapljalo pa vam po bradi ne bo.

Jabolčni štrudelj z vaniljevim pudingom

  • 2 kosa razvaljanega listnatega testa (2 x pribl. 275 g)
  • 4 žlice kisle smetane za premaz testa
  • mandljevi lističi za posip
  • 1–2 jabolki
  • nekaj masla ali nekaj kapljic olja

Nadev

  • zavitek praška za vaniljev puding
  • 25 g sladkorja
  • 400 ml mleka
  • 530 g na kocke narezanih jabolk (že olupljenih in očiščenih)
  • 30 g sladkorja
  • cimet po okusu
  • 3 žlice rozin

Priprava

1. Pripravimo klasičen pekač iz pečice in ga obložimo s peki papirjem, pečico vključimo na 195 stopinj.

2. Jabolka za nadev olupimo, očistimo in narežemo na majhne kocke, po­tresemo s 30 g sladkorja, rozinami, cimetom in premešamo.

3. V kozici segrejemo mleko, nekaj žlic mleka odvzamemo in vmešamo prašek za puding in 25 g sladkorja, razbijemo grudice, nato vlijemo v vroče mleko in kot običajno skuhamo puding.

4. Še vroč puding prelijemo po jabolkih, dobro premešamo in pustimo, da se nadev ohladi. Vmes občasno premešamo, ohlajen nadev pa pokusimo, ali nam okus ustreza, sicer dodamo npr. sladkor …

5. Testo odvijemo in pustimo kar na papirju, ki se ga drži, nato ga s čopičem premažemo najprej s kislo smetano, nato na tri četrtine testa naložimo nadev. S pomočjo papirja zvijemo v štrukelj. Zvijati začnemo z daljše strani, tako da dobimo daljši zavitek. Prestavimo ga v pekač.

6. Tako ponovimo še z drugim kosom testa. Zavitek naj bo dobro zvit!

7. Zavitka premažemo s kislo smetano in potresemo z mandljevimi lističi. Dodatno lahko narežemo jabolko na krhlje in jih položimo ob zavitkih, potresemo sem ter tja koščke masla ter postavimo v pečico za 35 minut.

8. Zavitka seveda popolnoma ohladimo, preden ju režemo, tako bo tudi nadev kompakten.

Priporočamo še: Jabolčna babka

Fotografija: Mirjam Grilc

 

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed