Jabolčni zavitek z orehi: klasika, ki je ne gre zatajiti

Čista in popolna klasika, ki smo ji dodali še malo orehov, da je bolj zanimivo. Tako pripravljen zavitek bo vedno navdušil.

Jabolčni zavitek je kulinarična klasika srednjeevropskega prostora in verjetno je ni prave gospodinje, ki se ga ne bi lotevala. Pri njem je dokaz posebne umetnosti in globljega znanja vlečeno testo, ki mora biti, kot veleva tradicija, tako tanko, da lahko skozenj bereš časopis.

Mesto, ki je po štrud­lju najbolj znano, je najbrž kar Dunaj, čeprav je ta sladica razširjena v vseh deželah, kamor so segli vplivi nekdanje avstro-ogrske monarhije (pri čemer prav v testu, ki mora biti tako zelo tanko, mnogi vidijo širši geografski prostor – naravnost povedano, vpliv baklav). Ime v nemškem jeziku pomeni vrtinec in zato se je, po trdni in izvirni tradiciji, treba zvijanja lotiti tako, da se nadev razporedi po treh četrtinah testa, in ko je zvito, v prerezu spominja na rulado.

Mi smo tokrat središče zanimanja pri peki pomaknili od priprave testa na dodatke in nadeve. Ti so namreč tisti, ki na koncu omogočijo opazne razlike. A najprej še o eni osnovi: jabolka. Tistih, ki tradicionalno slovijo kot primerna za zavitek, še ni ali pa jih letos zaradi pozebe niti ne bo. V prvi vrsti je to kosmač, ki ima ravno pravšnje razmerje med kislino in sladkostjo ter meso, ki se tudi ravno prav drži skupaj, ko je zavitek pečen. Mirjam Grilc priporoča, da izberete jabolka, ki so čvrsta in ne bodo razpadla v kašo, in raje bolj kiselkasta, kajti z dodajanjem sladkorja je zlahka mogoče najti pravi okus. Svetuje tudi, da jih, kadar se igramo z novimi dodatki, kot sta na primer zdrob in puding, narežemo na drobne kocke, ne lističe: ti se namreč, ker so tanjši, hitreje in prej razpustijo in imajo morda na koncu premalo »teže«, ker z njimi zdaj tekmujejo tudi drugi okusi in druge teksture.

Jabolčni zavitek z orehi

 • 3 listi vlečenega testa
 • 100 ml kisle smetane
 • rumenjak za premaz
 • žlica olja
 • sladkor v prahu za serviranje

Nadev

 • 800 g kislih jabolk
 • 55 g sladkorja
 • cimet po okusu
 • za pest grobo narezanih orehov
 • 40 g drobtin
 • 70 ml olja

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj.

2. Olje segrejemo, dodamo drobtine in jih pražimo, da se obarvajo zlato rjavo, ohladimo.

3. Jabolka olupimo in naribamo na lističe, nato jim dodamo vse sestavine za nadev in premešamo.

4. Prvi list testa premažemo s kislo smetano, nanj položimo drugega in ga premažemo s kislo smetano, sledi še tretji list, ki ga prav tako premažemo s kislo smetano.

5. K jabolčnemu nadevu vmešamo še ohlajene drobtine in vse potresemo po treh četrtinah testa, ki ga nato zvijemo v daljši štrukelj.
Rumenjak razžvrkljamo z oljem in premažemo zavitek ter postavimo v pečico za 35 minut.

Namig: Jabolka naj bodo čvrsta, bolje kisla kot ne, glede na to odmerimo sladkor. Zelo sočna jabolka malo ožamemo, preden pripravimo nadev.
Priporočamo tudi: Sladice z jabolki: 20 najbolj okusnih receptov, ki nas navdušujejo to jesen

Recept in fotografija: Mirjam Grilc

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana