Jagodna pogača z bezgovimi cvetovi

Jagodna pogača z bezgovimi cvetovi

Za gospodinje, ki ljubijo hitre in dobre recepte.

Jagodno marmelado pripravim vsako leto, vsaj nekaj kozarčkov. Idejo, kaj dodati in s čim jo narediti posebno, dobim, ko imam pred seboj posodo jagod in se ozrem naokoli. Morda letos preizkusim nekoliko pikantno kombinacijo, da bo džem dobra priloga k mesnim jedem. Stalnica bo zagotovo bezeg.

Sestavine

– 100 g masla, 3 jajca, 90 g sladkorja
– 1,5 dl mleka, 220 g moke
– pol vrečke pecilnega praška
– 2 cvetova bezga (osmukamo)
– žlica likerja iz citrusov
– 300 g jagod
– jagodna marmelada (če imate takšno z bezgom, toliko bolje)

Priprava

1. Pekač, velik približno 26 x 18 cm, namažemo z maslom in dobro potresemo z moko. Pečico vključimo na 200 stopinj.

2. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo sneg. Maslo penasto vmešamo, nato počasi dodajamo rumenjake in sladkor.

3. Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo počasi vmešamo k jajčni osnovi, nato dodamo mleko, liker in osmukane bezgove cvetke.

4. Testo vlijemo v pekač.

5. Če imamo jagode drobne, pustimo cele, drugače jih narežemo na polovice, vsako pomočimo v jagodno marmelado in zložimo po biskvitnem testu. Ko je površina zapolnjena, damo pekač v ogreto pečico in pečemo 35–40 minut.

Fotografija: Eva Legiša

Poizkusite še: Cheesecake brez peke z belo čokolado
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana