Jagodne solzice
A+ A-
Očarajo že z obliko.
Moram poudariti, da jagode nikoli niso bile moj najljubši sadež, zato sem se jim pogosto odrekla, še posebno če je bilo na izbiro kaj drugega, recimo češnje, borovnice. Ves čas pa se zavedam, kako zdrave so jagode, namreč osem plodov vsebuje več vitamina C kot dve pomaranči. Poleg tega imajo ogromno folne kisline, kalija in vlaknin. Menda jih prekašajo le slive po koncentraciji fenolnih spojin in antioksidanti, ki učinkujejo proti rakovim in srčnim obolenjem. Jagode delujejo protivnetno, pomagajo premagovati učinke estrogena, ki je lahko, če ga je preveč, vzrok za nastajanje rakavih celic, z jagodami uspešno uravnavamo telesno težo, pomagajo proti zastajanju vode v telesu. Tudi podatki govorijo, da so jih že v srednjem veku uporabljali le v zdravilne namene. Iz Peruja jih je prinesel francoski inženir in jih posadil poleg severnoameriških rastlinjakov in tako so nastali križanci in nove sorte.
Preberite tudi: Trik, ki bo jagode ohranil dlje časa sveže
Sestavine
Biskvit
- po 125 g masla (sobne temperature), moke in sladkorja v prahu
- 3 jajca
- pol vrečke pecilnega praška
Preliv
- 300 g jagod
- 50 ml vode
- 30 g sladkorja v prahu
Priprava
1. Pečico vključimo na 200 stopinj, pripravimo pekač velikosti 20 x 24 cm, ga dobro naoljimo in potresemo z moko.
2. Vse sestavine za biskvit zmešamo; z električnim mešalnikom mešamo približno 7 minut.
3. Testo razprostremo po pekaču in damo v pečico za 10–15 minut. Pečen biskvit delno ohladimo in zvrnemo na peki papir.
4. Jagode očistimo in narežemo, nato jih z vodo pokuhamo približno 3 minute, odstavimo in pretlačimo. Po potrebi precedimo. Na 150 ml soka dodamo sladkor in vkuhamo sirup.
5. Pecivo prelijemo s prelivom, počakamo približno 15 minut, nato z modelom izrežemo pecivo, ki ga okrasimo s polovico jagode.
Fotografija: Eva Legiša
Poizkusite še: Cheesecake brez peke z belo čokolado
Datum Objave: 30.4.2020 ob 08:04