Trik, ki bo jagode ohranil dlje časa sveže

V teh dneh je pomembno, da v svoje telo vnesemo dovolj vitaminov. Te nam lahko priskrbijo tudi jagode.

V skrbi za zdravje smo v trgovini nabrali zalogo sadja in zelenjave, kar se je odražalo tudi na praznih nakupovalnih policah. Zalogo smo nato hitro porabili, saj tovrstna živila v shrambi ne zdržijo dolgo časa. Če vam doma tako že primanjkuje sadja in zelenjave, se lahko zatečete k mnogim dostavam, ki vam bodo do vašega praga pripeljale svežo zalogo lokalno pridelanih vitaminov.

V našem uredništvu smo ravno predvčerajšnjim naročali sveže sadje in zelenjavo in opazili, da so na voljo tudi že sezonske jagode. Da si doma pričaramo pomlad, smo jih naročili malce več, nato pa nas je zanimalo, kako jih najbolj pametno shraniti, da bo pomlad trajala čim dlje. Naleteli smo na preprost trik, ki jagodam podaljšuje rok trajanja.

Vroča kopel

Trik za dolgoživost jagod je precej preprost. Jagode bomo na nek način razkužili, je za portal The Kitchn razkril Harold McGee, kulinarični znanstvenik in avtor knjige On Food and Cooking: The Science and Lore of The Kitchen. Takoj, ko jagode prispejo na naš prag ali pa smo jih nabrali na vrtu oziroma kupili v trgovini, jim moramo prirediti vročo kopel, da bodo nato trajale dlje.

Na štedilniku segrejte vodo, a je nikar ne zavrite. Voda naj drži temperaturo nekje okoli 50 stopinj Celzija. Takšna temperatura je dovolj, da morebitni virusi, bakterije, mahovi in spore pomrejo ter tako ne ogrožajo teksture naših jagod. Te položite v vodo in jih v vodi malce okopajte, a ne dlje od 30 sekund. Nato jagode položite na papirnate brisačke, da se osušijo. Nato jih shranite v stekleno posodo ter položite v hladilnik.

Če smo jagode okopali, seveda ne pomeni, da bodo v hladilniku držale večno, gotovo pa bodo držale dlje, saj smo s kopeljo preprečili, da bi se na površini hitro nabrala plesen. Jagode bodo tako držale dan do tri dlje.

Preberite še: Presenečeni boste, kaj vse smo skuhali iz samo enega kilograma moke

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed