Odprta Kuhinja

Jagodni brioši brez gnetenja (malo dela, super rezultat)

Odpri galerijo
A+   A-
Beseda brioš zveni zelo tehnično in zastrašujoče. Tole je recept, ki razblinja strahove. Najbolj nesramno dobri so ti mehki kruhki še topli.


Jagodni brioši



  • 390 g bele moke

  • žlička soli

  • 3 žlice sladkorja

  • 2 žlički suhega kvasa

  • za 3 žlice (40 g) stopljenega masla

  • 1,5 dl mlačne vode (do 2,2 dl)

  • 1 veliko jajce


Nadev

  • 250 g jagodnega džema


Dodatno

  • 1 jajce, stepeno z malo vode


Priprava


1. V večji skledi ali posodi mešalnika pomešamo moko, sol, sladkor in kvas. V drugi posodi pomešamo mokre sestavine: stopljeno maslo, vodo, mleko, nato dodamo jajce in stepemo. Mokre sestavine vlijemo k suhim in dobro razmešamo, da ni suhih grudic – testo bo bolj pocasto kot ne. Posodo pokrijemo z mokro krpo ali prozorno folijo in pustimo, da dvojno vzhaja.

2. Vzhajano testo vzamemo iz posode in razdelimo na 12 kosov: najprej na pol, potem polovici na pol in takoj naprej. Razvaljamo.

3. Na 6 kosov razporedimo marmelado, jih pokrijemo z nenamazanim kosom in zvijemo. Nato konca združimo tako, da se oblikuje napet buhteljček. Zlagamo v pekač in pustimo vzhajati približno 40 minut.

4. V tem času pečico vklopimo na 180 stopinj.

5. Vzhajane buhtlje pred peko premažemo še z jajcem, stepenim z malo vode. Potrebujejo približno 35 minut v pečici, če prehitro rjavijo, jih vmes pokrijemo z aluminijasto folijo.
ni podpisa
ni podpisa
Namig: Glede količine vode: lahko, da je boste porabili tudi več, nekje do 2,2 dl. Odvisno je od moke in celo od vremena: v suhem več, v vlažnem manj.

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar
Priporočamo še: Pita panakota

Deloindom.si: Ledeni možje in čas za paradižnik
Datum Objave: 17.5.2022 ob 08:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: