Jagodni brioši brez gnetenja (malo dela, super rezultat)

Odpri galerijo
A+ A-
Beseda brioš zveni zelo tehnično in zastrašujoče. Tole je recept, ki razblinja strahove. Najbolj nesramno dobri so ti mehki kruhki še topli.
Jagodni brioši
- 390 g bele moke
- žlička soli
- 3 žlice sladkorja
- 2 žlički suhega kvasa
- za 3 žlice (40 g) stopljenega masla
- 1,5 dl mlačne vode (do 2,2 dl)
- 1 veliko jajce
Nadev
- 250 g jagodnega džema
Dodatno
- 1 jajce, stepeno z malo vode
Priprava
1. V večji skledi ali posodi mešalnika pomešamo moko, sol, sladkor in kvas. V drugi posodi pomešamo mokre sestavine: stopljeno maslo, vodo, mleko, nato dodamo jajce in stepemo. Mokre sestavine vlijemo k suhim in dobro razmešamo, da ni suhih grudic – testo bo bolj pocasto kot ne. Posodo pokrijemo z mokro krpo ali prozorno folijo in pustimo, da dvojno vzhaja.
2. Vzhajano testo vzamemo iz posode in razdelimo na 12 kosov: najprej na pol, potem polovici na pol in takoj naprej. Razvaljamo.
3. Na 6 kosov razporedimo marmelado, jih pokrijemo z nenamazanim kosom in zvijemo. Nato konca združimo tako, da se oblikuje napet buhteljček. Zlagamo v pekač in pustimo vzhajati približno 40 minut.
4. V tem času pečico vklopimo na 180 stopinj.
5. Vzhajane buhtlje pred peko premažemo še z jajcem, stepenim z malo vode. Potrebujejo približno 35 minut v pečici, če prehitro rjavijo, jih vmes pokrijemo z aluminijasto folijo.
ni podpisaNamig: Glede količine vode: lahko, da je boste porabili tudi več, nekje do 2,2 dl. Odvisno je od moke in celo od vremena: v suhem več, v vlažnem manj.

ni podpisa
Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar
Priporočamo še: Pita panakota
Deloindom.si: Ledeni možje in čas za paradižnik
Datum Objave: 17.5.2022 ob 08:05