Odprta Kuhinja

Jagodni energijski napitek za razstrupljanje

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Prijazen način razstrupljanja so smutiji. Okusni so, nahranijo in oskrbijo telo s krtačkami, ki odstranjujejo toksine iz telesa.


Kdaj še posebno potrebujete razstrupljanje? Ko ste utrujeni, brezvoljni, po jemanju zdravil, kadar se želite znebiti odvečne teže, pri ponavljajočih se prehladih, za podporo zdravljenju in vedno spomladi. Pomlad je najboljši čas za čiščenje in obnovo.

Nakaljena ajda za odstranjevanje toksinov


Prijazen način razstrupljanja so smutiji. Okusni so, nahranijo in oskrbijo telo s krtačkami, ki odstranjujejo toksine iz telesa. Eden takšnih antioksidantov je ajda. V tem primeru ne zmleta v moko in zmešana v žgance, ampak presna, nakaljena, polna vitaminov iz skupine B, dober vir rastlinskih proteinov, magnezija in kalija. Ajdo je zelo preprosto nakaliti, ne potrebujete kalilnika, le litrski kozarec za vlaganje. Njena hranilna vrednost se s kaljenjem izjemno poveča. Ajda je bazična, nevtralizira toksine, čisti jetra in je super hrana za prožne žile. Živahno vzdušje naredi tudi v glavi, pravijo, da odžene iz glave meglo depresije in naredi svet bolj jasen in razločen.

Naravne metode razstrupljanja so največkrat povezane s hrano, zato najprej razstrupite nakupovalni voziček in hladilnik. Izločite, kar bi lahko dodatno obremenilo telo s toksini. Najboljša izbira je kupovanje osnovnih, nepredelanih sestavin. Izogibajte se hrani iz konzerv, folije, tetrapaka, plastičnih lončkov, pogreti in premastni hrani. Če imate možnost, izberite ekološko pridelano hrano. Idealno je, če se lahko prehranjujete lokalno. Takšna zelenjava in sadje sta praviloma bolj sveža in manj obdelana za transport in skladiščenje. Prvi korak k razstrupljanju je uživanje zdrave hrane, šele naslednji čiščenje že nakopičenih strupov.

Ves dan po malem pijte vodo sobne temperature, posedite in se sprostite, morda meditirajte. Izberite telesno aktivnost, ki se je lahko veselite: sprehod s psom, tek, hoja, vrtnarjenje, joga, šport ... gibanje v naravi spodbuja razstrupljanje. Ne opravljajte, odrecite se kritiziranju, delujte pozitivno. Zvečer se umirite ob prijetni glasbi, knjigi, pogovoru. Vsaj eno uro pred spanjem ne jejte, ne sedite pred televizorjem niti pred računalnikom. Če lahko, izklopite telefon. Pred deseto zvečer zlezite v posteljo in naročite telesu, da v miru nadaljuje razstrupljanje, medtem ko bo um popolnoma izklopljen in boste potonili v globok spanec. Zbudili se boste sveži, s svetlim pogledom in optimistični. Razstrupljevalni dan z nakaljeno ajdo ponavljajte, dokler ne pride poletje.

Jagodni energijski napitek


Za 2 osebi

  • 50 g hladno luščene ajde (primerne za kaljenje)

  • sok pol limone

  • 2 mehka datlja medjol

  • košarica jagod


Priprava


1 V litrski kozarec za vlaganje damo toliko ajde, da pokriva dno za debelino prsta. Ajda mora biti hladno luščena, sicer ne bo kalila. Prelijemo z vodo, pokrijemo z gazo ter spnemo na vratu kozarca z elastiko. Čez 4–6 ur vodo odlijemo skozi gazo in pustimo, da začne ajda kaliti. Naj bo na svetlem, vendar ne na neposredni svetlobi. Ajdo spiramo skozi gazo dvakrat ali trikrat na dan. Tretji dan običajno že kali.

2. Dobro sprano ajdo zmiksamo v blenderju z malo tekočine, limonovim sokom in datlji. Nazadnje dodamo jagode in toliko vode, da nam bo gostota smutija všeč.

3. Namesto jagod lahko uporabimo jabolka in smuti bo še bolj osvežilen. Za zaspane dneve zmiksamo nakaljeno ajdo z banano. Za zelen smuti zmiksamo ajdo z vršički kopriv, šparglji, listi redkvice, sokom limone in še koščkom limonine lupinice, ki bo dvignila okus mlakuže v kozarcu.
Priporočamo še: Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo kefir
Datum Objave: 5.5.2023 ob 08:05

Več iz te teme:

jagodeajdadetoks smutienergijski napitek

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja