Jajca, ocvrta s to sestavino, ki jo sicer zavržete, bodo najboljša

Fotografija: denizya/Getty Images

Dobro jutro, ste si danes že privoščili zajtrk? Kaj ko bi ocvrta jajca tokrat še malo izboljšali?

Jajca naj bi bila po hranilni vrednosti eno izmed najbolj popolnih živil, ki jih lahko zaužijemo, zato si jih še posebej radi privoščimo ob začetku dneva. Za krepak prvi obrok in dolgo zalogo energije. Jajca so tudi jed, ki jo že pregovorno znajo narediti tudi tisti, ki se za štedilnikom ne znajdejo najbolje. So pač precej preprosta za pripravo, pa naj bodo transformirana v omleto, kremasto vmešana ali pa pečena na oko. Lahko pa so tudi cela znanost in jih mešamo s posebno tehniko, da bi bila bolj rahla, na primer. Dodajamo smetano, da bi bila bolj kremasta. Za več okusa pa ponev včasih premažemo s pestom. No, slednji učinek pa lahko dosežemo še z eno zvijačo.

Aktualno: Sirupi so najboljši, če jih skuhamo doma. Priporočamo teh 10 preverjenih receptov

Namesto masla, masti ali oljčnega olja lahko uporabimo drugo vrsto maščobe. Pravzaprav ne gre za vrsto, pač pa nekakšen ostanek, s katerim navadno ne vemo, kaj bi. Če se uvrščate med gurmane, namreč dvomimo, da ne marate na soncu sušenega paradižnika. Ta je shranjen v kozarcu olja in ravno to je izjemno aromatičnega okusa. Običajno je obogateno z mediteranskimi začimbami, vanj pa se pomešajo tudi sokovi sladkih paradižnikov. Že veste, kam ciljamo?

Enaka priprava, jajca pa imajo bogatejši okus

Da s to dišečo tekočino premažete ponev in na njej spečete odlična jajca, seveda! Na ta način boste iz hladilnika reciklirali sestavino, ki bi jo drugače najverjetneje zavrgli. Prav tako hkrati prihranite drugo maščobo, ki bi jo uporabili sicer. In najbolje od vsega, jajcem dodate odličen okus in toplo aromo, ki vas že navsezgodaj zjutraj odpelje pod žarke mediteranskega sonca. Postopek priprave je enak, kot ste ga vajeni, opozarjamo vas le, da pred uporabo preverite slanost vsebine kozarca in posledično prilagodite naknadne ščepce soli.

Delindom: To je razlog, zakaj os ne bi smeli odganjati s svojega vrta

Če pa niste ravno sredozemsko razpoloženi, lahko jajca obogatite na še en (recikliran) način. Pod pogojem, da si jih boste privoščili ob dodatku pečene slanine. Maščoba, ki ostane po njeni pripravi, je namreč odlična podlaga za peko: ko boste hrustljave trakce pobrali iz ponve, jajca ubijte kar neposredno nanjo.

Pa še nekaj. Glede na idejo z oljem sušenih paradižnikov bi vam morda lahko prišlo na misel, da kot osnovo za pečena jajca uporabite tudi kakšne druge vložnine. Naj opozorimo, da boste z nekaterimi jutranji obrok res izboljšali, z drugimi pa si lahko dan prej kislo pokvarite. S tem namigujemo na tekočino, v kateri plavajo kumarice, s katero si ne boste naredili usluge, prav tako raje pozabite na slanico od oliv. Olje, v katerem so shranjeni inčuni, pa bo za tiste, ki v slanih okusih še posebno uživate, dobra izbira.

Preberite še: Tako dokončana kuhana jajca bodo vaš novi najljubši zajtrk (VIDEO)

Fotografija: denizya/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana