Odprta Kuhinja

Jamie Oliver se krompirjeve solate loti čisto drugače

Krompirjeva solata. (Foto: Irina Taskova/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Krompirjeva solata je izjemno priljubljena priloga, ki jo v poletnem času najpogosteje postrežemo. Tako se je loti slavni kuhar Jamie Oliver.

Krompirjevi solati se lahko uprejo le redki, pa naj bo postrežena ob dobrotah z žara, cvrtju ali drugi glavni jedi. Gre namreč za izjemno univerzalno prilogo, ki je že sama po sebi tako bogata, da na mizi včasih prevzame pozornost. Vsak jo pripravi nekoliko po svoje, lahko je bogato zabeljena z majonezo, lahko je sploh ne vsebuje. Nekateri obožujejo, da je izjemno kisla, spet drugi vanjo radi dodajo bučno olje. Da ne pozabimo na trik dodajanja vode kislih kumaric, dodatek mlade čebule in še bi lahko naštevali. 

Danes pa bomo krompirjevo solato pripravili na način, za katerega smo prepričani, da ga še ne poznate. Gre za recept slavnega chefa Jamieja Oliverja, ki pri ustvarjanju te jedi uporabi celo pečico. Končni rezultat je videti izjemno okusno, zato priporočamo, da zadevo čim prej preizkusite tudi sami.

Sestavine

  • 1,2 kg mladega krompirja
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • 6 strokov česna
  • 1 limona
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 žlica moke
  • 1 kumara
  • 100 g redkvic
  • pol rdeče čebule
  • 1 žlička polnozrnate gorčice
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 15 g svežega drobnjaka
  • 15 g svežih metinih listkov (ali drugih zelišč)
  • 40 g sira feta

Priprava

  1. Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. 
  2. Krompir najprej potopimo v lonec slane vode in kuhamo 20 minut. Nato ga odcedimo in posušimo. 
  3. Preložimo ga v velik pekač, poškropimo z oljčnim oljem in dodamo krepak ščepec soli in mletega popra. Premešamo, dodamo nekaj strokov neolupljenega česna in pečemo 20 minut.
  4. Medtem naribamo limonovo lupinico ter na fino sesekljamo rožmarinove vejice. Po 20 minutah krompir vzamemo iz pečice, ga potresemo z limonovo lupinico in rožmarinom ter žlico moke. Dobro premešamo, nato pa vsak krompir nekoliko zmečkamo s pripomočkom za pire ali kar s kozarcem. Vrnemo v pečico za 20 minut, dokler krompir ni zlato zapečen in hrustljav.
  5. Z vilicami popraskamo lupino kumare ter jo narežemo na kolesca. Redkvice narežemo na četrtine, sesekljamo čebulo in oboje zmešamo v skledi z gorčico, kisom in sokom polovice limone. Vmešamo krompir, solimo in popramo, dodamo sveža zelišča in dobro premešamo. Po vrhu potresemo s sirom feta.

image_alt
Znameniti krompirjev pire, ki ga pripravimo brez masla

Datum Objave: 20.6.2024 ob 08:06

Več iz te teme:

solateJamie Oliverpriloge

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.