Odprta Kuhinja

Jedi s koruzo, brez katerih ni avgusta

Pečena koruza (Foto: stockcreations/Shutterstock)
Odpri galerijo
A+   A-
Avgust res ne sme miniti brez koruze. Tako lepo in nostalgično je, zlasti če si jo napečemo ob tabornem ognju, v družbi ljudi, s katerimi nas vežejo dolga leta skupnih zgodb in spominov – tudi na to, kako se proti koncu poletja skoraj v vsakem od nas prebudi pastirček, ki nad žerjavico potisne storž, vanjo pa vsaj en krompir.


Nasvet, kako do koruze ...


... ki nas vedno spravi v dobro voljo. Popisala ga je Beba Splichal.

»Kako do sladke, sočne, ravno prav nedozorele koruze? Kupite jo zgodaj zjutraj na tržnici, pri kmetu, ki mu zaupate, da je res sveža. Zavijte jo v vlažno krpo ali časopis­ni papir in spravite na hladno. Koruza namreč hitro dozoreva, tudi po tistem, ko je utrgana. Razvija se škrob, zrna postajajo trša in manj sladka. Zato je seveda idealno, če jo lahko utrgaš in z njo tečeš v kuhinjo. Najboljši način je uglajeno rabutanje, ko greš do njive in vprašaš, ali si lahko odlomiš storž ali dva. Bolj adrenalinsko in bolj pravo je rabutanje, pri katerem moraš paziti, da te nihče ne zasači. Tega v resnici nisem nikoli počela, sem si pa želela. Neumnosti so veliko bolj privlačne, dokler se ne zgodijo, in to velja tudi za rabutanje.

Poznam zgodbo iz prve roke, ko so fantje rabutali češnje, viseli so z drevesa, trgali hlače in pljuvali koščice. Bili so morda preglasni, preveč polni sebe ali pa so imeli ravno smolo, da je takrat prišel mimo lastnik drevesa, človek brez smisla za neumnosti. Spustil je psa, precej velikega, z zajetnim gobcem, polnim belih čekanov. Kuža je malo renčal in nato legel v senco, ob vsakem premiku na drevesu pa je skočil pokonci in razkazoval čekane. Na drevesu je postalo neudobno, češnje niso imele več pravega okusa, spomnili so se, da bi pravzaprav morali biti v šoli. Pes jih je čuval do trde teme, ko je prišel ponj njegov lastnik in ga brez besed odpeljal v hišo. Visoke veje so nato obirali le še škorci, ki se znajdejo v takšnih situacijah.

Z rabutanjem koruze je verjetno podobno.«

Pečena koruza


Oprostite, smo vam sploh kdaj povedali, kako pečemo koruzo mi? Tole je najbolj rudimentarna izvedba, kot obvezno opremo moramo navesti še žar ali taborni ogenj, nekaj v bližnjem grmu narezanih dokaj tankih vej (ali seveda dolgih kovinskih nabodal). Kot dodatek pa nekaj strokov česna, sol, maslo ali – naša najljubša različica – maslo z misom.

Takole se naredi: zakurimo ogenj ali žar in počakamo, da se plameni poležejo in ostane le še žerjavica. S kupljenim ogljem bo postala siva, z drvmi žareča (nekaj polen mora biti kar velikih, da dovolj dolgo držijo).

Med čakanjem pripravimo koruzo. Slovenski tradicionalni način je, da storžem odstranimo laske in ličje, to prihranimo, koruzo pa nabodemo na palice, ki smo jih nekaj časa namakali v vodi: suhe bodo pregorele in koruza nam bo padla v žerjavico.

Ko plameni pominejo, primaknemo koruze, tako da so kakih 15 cm nad žerjavico, sicer se zrna po vrhu zažgejo, kjer se držijo storža, pa so surova. Vsakih nekaj minut jih obrnemo, da se z vseh strani enakomerno bronasto opečejo. Da se približujemo zmagi, zaslutimo, ko se posamezna zrna razpočijo v kokico.

Vročo koruzo ovijemo v prihranjeno ličje in počakamo, da se malo ohladi, nato obogatimo okus. Najenostavneje je, če jo podrgnemo s prerezanimi stroki česna in rahlo posolimo. Najbolj imenitno pa je, če jo pomažemo z maslom, ki smo ga, v razmerju 1 : 3, pomešali s svetlim misom. Torej: 3 žličke razmehčanega masla na žličko misa. Teh koruz ne solimo, umami okus pa je zagotovljen.

Pečena koruza (Foto: stockcreations/Shutterstock)
Pečena koruza (Foto: stockcreations/Shutterstock)

Mlada koruza z arašidi


Jed je prigrizek. Koruzo jemljete z rokami in jo pomakate v omako. Kar ostane na krožniku, se poje s kosom kruha.

ni podpisa
ni podpisaMehiška koruzna juha malo drugače


Značilno mehiško koruzno juho smo veganizirali na vsaj tri načine in našli nov recept. Neobičajno združevanje sestavin je postalo izziv, spremembe, ki so bile še včeraj nemogoče, so danes dobrodošle.

ni podpisa
ni podpisaHladna koruzna juha


Mlada koruza ima zelo kratko sezono, zato je ne zamudite uporabiti v jedeh, kot je ta odlična juha.


ni podpisa
ni podpisaKoruzni ocvrtki


Iz koruznih zrn sem pripravila ocvrtke, in to res mimogrede. Uporabila sem le blender in ponev. Nič kuhanja, sopare, minimalno uporabljene posode. Če gledam s te plati, so koruzni ocvrtki do gospodinje prijazen recept. Okusni so topli in hladni, lahko se jih napeče v hladnejšem delu dneva vnaprej.

ni podpisa
ni podpisa
Naslovna fotografija: Hana Splichal
Deloindom.si: Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, zavrzite
Datum Objave: 8.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

koruzakoruzna juhapečena koruza

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.